Дунав стигна 9 м в Будапеща

Дунав стигна 9 м в Будапеща | StandartNews.com

Будапеща. Унгарската столица Будапеща се оказа на пътя на наводненията, които заливат Централна Европа в последната седмица, като очакваше рекордно високи нива на река Дунав, която минава през центъра на града, съобщи Ройтерс.

За критичната ситуация разказа самият премиер Виктор Орбан. "Наводненията наближават сърцето на страната, може да се каже, че следващите два дни ще са решителни", каза Орбан на пресконференция от град Естергом, северно от Будапеща. "В Будапеща проблемът не е просто наводнението, но и сложната обществена система, от която могат да възникнат различни проблеми", посочи Орбан.

Една от големите заплахи е увеличения натиск върху канализационната мрежа заради придошлата река. Орбан посочи още, че критичните точки по реката в Будапеща са били подсилени. Очакваше се нивото на Дунав в Будапеща през нощта да достигне своя пик от 8,95 метра - с 25 см повече от достигнатия през 2006 година рекорд от 8,6 метра. Орбан съобщи, че високото ниво на реката ще спада бавно през идните дни.

Междувременно в Сърбия започна подготовка за евакуация на жителите от районите, които могат да бъдат засегнати при очакваните в средата на седмицата наводнения. Зам.-ръководителят на Управлението по извънредните ситуации към МВР на страната Джордже Бабич посочи, че равнището на водата в Дунав се покачва с всеки изминал ден и ще достигне своя максимум на 12 и 13 юни.

Новини и прогнози за времето в България и Европа четете ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай