Десетки хиляди протестираха в подкрепа на ЕТА

Десетки хиляди протестираха в подкрепа на ЕТА | StandartNews.com

Билбао. Десетки хиляди демонстранти маршируваха по улиците на Билбао в северната част на Испания в събота в подкрепа на членове на баската сепаратистка групировка ЕТА, които са в затвора, въпреки съдебната забрана от Мадрид, предаде Ройтерс.

Според източници от града, цитирани от Би Би Си, около 110 000 души са изпълнили улиците. Те скандираха "Амнистия за всички" и "Свобода", както и лозунги за независимост, предаде ДПА.

Ежегодната акция, организирана от поддръжници на затворниците с искане да бъдат преместени по-близо до домовете им, беше планирана за предишния ден, но съдия я забрани. Съдебната забрана предизвика обща реакция на две от главните политически сили в Страната на баските, които представляват повече от половината от баския електорат.

Лявата коалиция, застъпваща се за независимост - "Билду" (Euskal Herria Bildu), и по-умерената Баска националистическа партия (PNV - Partido Nacionalista Vasco), обединиха сили, за да реализират демонстрацията с променено мото - "За човешки права, съгласие и мир".

Забележително е, че за пръв път от 1999 г. консерваторите от Баската националистическа партия, която е начело на регионалното правителство, се присъединиха към демонстрация на сепаратистите, отбелязва "Франс прес".

"Партиите и синдикатите, които представляват политическото мнозинство, решиха да свикат тази демонстрация, за да защитят правото на свобода на изразяване", обясни говорителят на лявата сепаратистка партия Сорту.

Според мрежата за подкрепа за затворниците (Etxerat) 520 екстремисти от ЕТА се намират в десетки испански и френски затвори - т.нар. политика на "разпръсване", практикувана от 25 години от Мадрид с цел да попречи на затворниците да се организират зад решетките.

"Това е двойно наказание за нас", се оплаква през "Франс прес" една от участничките в демонстрацията, 52-годишна жена, чийто мъж от 11 години е в затвор близо до Кадис, Южна Испания. "Живея близо до Сан Себастиан", разказва тя. "На всеки 15 дни пътувам 1200 км, за да го видя, после още 1200 км, за да се прибера. И всичко това, за да го видя за 40 минути през едно стъкло."

Дясното испанско правителство остава непреклонно в отказа на каквито и да било отстъпки пред ЕТА и настоява за безусловно разпускане на групировката, отговорна за смъртта на 829 души за 40 години въоръжена борба за независимост на Страната на баските и Навара.

Обединението, представляващо затворниците (ЕРРК - Euskal Preso Politikoen Kolektiboa), на 28 декември публикува комюнике, в което потвърждава отхвърлянето на насилието, за пръв път признава причинените страдания и щети и намеква за отказ от традиционното искане за колективна амнистия, като споменава за възможни индивидуални постъпки за освобождаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай