Депутатите в Румъния се поставиха над закона

„Категорично трябва да забравим, че имаме шанс да влезем в Шенген“, коментира президентът

Депутатите в Румъния се поставиха над закона | StandartNews.com

Букурещ. Президентът на Румъния, Траян Бъсеску разкритикува решение на парламента, с което се дава имунитет на представители на държавната и местна власт срещу разследване за конфликт на интереси. Според държавния глава приетите от депутатите поправки в Наказателния кодекс ще окажат влияние върху влизането на страната в Шенген, предаде БНР.

„Категорично трябва да забравим, че имаме шанс да влезем в Шенген", коментира президентът.

Говорителят на Европейската комисия Марк Грей заяви, че позицията на комисията за промените в Наказателния кодекс ще бъде отразена в януарския й доклад.

Американското посолство в Букурещ също осъди поправките, даващи супер имунитет на парламентаристите, като нарече този ход "стъпка назад за Румъния".

Промените в Наказателния кодекс предизвикаха митинги пред сградата на правителството в Букурещ и редица румънски градове.

Румънският парламент гласува промени в Наказателния кодекс, които освобождават високопоставени политици и адвокати от съд за корупционни престъпления, което е в разрез със споразуменията с ЕС, съобщи EU Observer.

Поправките, гласувани без обсъждане в пленарна зала, постановяват, че президентът, депутатите от горната и долната камара на парламента, както и министрите, кметовете, местните съветници, председателите и заместник-председателите на окръжни съвети, шефовете на държавните компании за комунални услуги, други търговски дружества, в които мажоритарен собственик е държавата, свободните професии като адвокати, нотариуси вече не трябва да бъдат считани за държавни служители. Това от своя страна означава, че те вече не могат да бъдат подведени под отговорност за престъпление по служба, подкуп, конфликт на интереси и други престъпления. Осъдените и обвинените по тези членове могат да бъдат освободени, защото бе променен и законът за амнистията и помилването. От това на първо място ще се възползва осъденият за корупция бивш премиер Адриан Нъстасе.

Бъсеску, който трябва да подпише закона, за да влезе той в сила, обеща да го върне. Но той може да направи това само веднъж, а и парламентът не е длъжен да вземе предвид възраженията му. "Благодаря им, че са помислили за мен, но аз не се нуждая от това", иронично заяви Бъсеску на пресконференция. По думите му тази промяна означава връщане на страната назад с 10 години.

Според румънската прокуратура за борба с корупцията (DNA) до момента 28 румънски народни представители са били осъждани или в момента са подсъдими за корупция. В допълнение над 100 кметове и зам.-кметове са подсъдими заради възлагане на обществени поръчки на близки и приятели или за други подобни злоупотреби. С приетите промени в НК дейността на тази специализирана прокуратура се обезсмисля.

"Тази законодателна промяна поставя румънското законодателство в явно противоречие с международните договори, ратифицирани от Румъния през 2002 и 2004 г.", твърди DNA в специално свое съобщение. Службата уточнява, че става дума за конвенции на Съвета на Европа и на ООН за борба с корупцията. Двата документа изискват държавата да даде изчерпателно определение за държавните служители, което изрично да засяга и депутатите.

Поправките означават още, че Румъния "вече няма да отговаря на критериите на международното съдебно сътрудничество и няма да е в състояние да изпълнява искания за съдебна помощ, когато става въпрос за тази категория лица," добавя DNA.

Законодателната промяна бе критикувана и от Комисията за етика на съдиите и прокурорите, с която не са проведени консултации. Тя смята за неправилно, че предложеният закон ще освобождава президента и депутатите от всякаква отговорност за извършени престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай