Дават 10 милиарда на Кипър

Дават 10 милиарда на Кипър | StandartNews.com

Дъблин. Кипър успя да договори едва 10 милиарда евро помощ от Европейската централна банкa. Първоначално Никозия помоли за 17 милиарда евро, но срещна очакван отпор от ЕС, особено Германия. Заемът ще бъде отпуснат след финалната ратификация на Международния евалутен фонд до края на месеца, а първите суми се очакват в Кипър до средата на май.

Кипър ще трябва да осигури допълнителната сума чрез вдигане на данъци, съкращения в социалния сектор, и дори продажба на част от златния си резерв. Финанасови анализатори коментират, че даже и тези мерки няма да са достатъчни, за да се спаси икономиката на острова.

Междувременно се засилват страховете за състоянието на Словения, а Португалия и Ирландия разсрочиха плащанията по заемите си със 7 години.

Решението за оказване на финансова помощ на Кипър с ликвидирането на втората най-голяма банка в страната и частичното списване на незастрахованите депозити в най-голямата банка бе индивидуално и не е нов стандарт за другите държави в еврозоната, заяви Йорг Асмусен от Европейската централна банка, предаде РИА Новости.

„Решението за Кипър бе индивидуално и няма да е шаблон за други", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай