Бургас и Пловдив сред най-достъпните европейски градове

Наградата е за достъпност на градската среда за възрастни и хора с увреждания

Бургас и Пловдив сред най-достъпните европейски градове | StandartNews.com

Бургас. Бургас за втори път попадна в селектираните 33 града, които покриха изискванията на конкурса "Достъпен град 2014" (Access City Award 2014), организиран от Европейската комисия. Бургас успя да влезе в класацията и през 2011 година, като тогава беше единственият български представител. Тази година в ТОП 33 се нареди и град Пловдив.

Наградата има за цел да покаже добри практики от участващите в състезанието градове от страните - членки на ЕС с население над 50 000 жители, които планират и изпълняват дейности, свързани с подобряване достъпността на градската среда за възрастни и хора с увреждания. Наградата на първенеца ще бъде връчена на 3 декември в Брюксел. Това е четвърто издание на конкурса, чийто съорганизатор е Европейският форум на хората с увреждания (European Disability Forum). 

На 10 септември 2013 г. приключи етапът с кандидатстването. Записаха се 102 града от 23 европейски държави. Журито направи предварителен подбор и допусна за участие 33 от тях, сред които и Бургас. Вече са излъчени 7 финалисти. Бургас, и Пловдив, за съжаление, не са сред тях, но конкурсът бе добра възможност местната управа да сподели достиженията си при подобряване условията на достъп в градска среда, новите услуги, обновения транспорт и свързаната инфраструктура. 

"Селектирането на Бургас в първите 33 града и при двете му участия, е знак от Европейската комисия, че се развиваме в правилна посока. Това, че не сме сред победителите, нe ни обезкуражава, а ни мотивира да работим още повече", заяви кметът Димитър Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай