Брюксел мери водата в тоалетните ни

Нова разпоредба "хармонизира" обема на казанчетата в Евросъюза

Брюксел мери водата в тоалетните ни | StandartNews.com

Брюксел въвежда единен стандарт за тоалетните казанчета в Евросъюза. Тази седмица се очаква Европейската комисия да обяви нови правила за хармонизиране, свързани с използването на тоалетните, съобщи френският в. "Фигаро". Целта е да се регулира обема на тоалетните казанчета, като по този начин се ограничи разхищението на вода.

Новите мерки, които ще бъдат в сила от Лондон до Букурещ, са разработени на базата на тригодишно проучване на навиците на европейските граждани, свързани с тоалетните. Според проучването, струвало 89 300 евро, британците са едни от най-големите потребители на вода в тоалетните. 30% от консумираната от поданиците на кралица Елизабет II вода отива именно за подобни нужди. На другия полюс са финландците, които разхищават за тази цел едва 14% от цялата потребена вода.

Очаква се Европейската комисия да препоръча използването на шест литра вода при задействане на нормално тоалетно казанче, три литра за тоалетните казанчета от икономичен тип и един литър за писоар. Според Брюксел новите правила ще помогнат за спестяването на 6600 литра вода на година на домакинство.

След въвеждането им в действие тези критерии ще важат за всички нови тоалетни и писоари в ЕС, кандидатстващи за екомаркировка. Производителите сами ще определят дали да кандидатстват за одобрение по новия стандарт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай