Вторник,

Брюксел мери водата в тоалетните ни

От: Failed to load user -
1552
Брюксел мери водата в тоалетните ни
A
A
A

Брюксел въвежда единен стандарт за тоалетните казанчета в Евросъюза. Тази седмица се очаква Европейската комисия да обяви нови правила за хармонизиране, свързани с използването на тоалетните, съобщи френският в. "Фигаро". Целта е да се регулира обема на тоалетните казанчета, като по този начин се ограничи разхищението на вода.

Новите мерки, които ще бъдат в сила от Лондон до Букурещ, са разработени на базата на тригодишно проучване на навиците на европейските граждани, свързани с тоалетните. Според проучването, струвало 89 300 евро, британците са едни от най-големите потребители на вода в тоалетните. 30% от консумираната от поданиците на кралица Елизабет II вода отива именно за подобни нужди. На другия полюс са финландците, които разхищават за тази цел едва 14% от цялата потребена вода.

Очаква се Европейската комисия да препоръча използването на шест литра вода при задействане на нормално тоалетно казанче, три литра за тоалетните казанчета от икономичен тип и един литър за писоар. Според Брюксел новите правила ще помогнат за спестяването на 6600 литра вода на година на домакинство.

След въвеждането им в действие тези критерии ще важат за всички нови тоалетни и писоари в ЕС, кандидатстващи за екомаркировка. Производителите сами ще определят дали да кандидатстват за одобрение по новия стандарт.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички