Берлускони влиза в новия кабинет в Италия

Широката коалиция на премиера Енрико Лета обединява двата края на политическия спектър

Берлускони влиза в новия кабинет в Италия | StandartNews.com

Рим. Италия ще има ново правителство два месеца след провеждането на парламентарните избори, които страната прекара в политическо безвремие. Номинираният за премиер Енрико Лета обяви готовност за широка коалиция след разговори с президента Джорджо Наполитано. Министрите ще положат клетва още в неделя.

Трудни преговори

По-рано през деня Лета, който е вицешеф на лявоцентристката Демократическа партия, успя да изчисти и последните разногласия с бившия премиер Силвио Берлускони и неговата дясноцентристка партия Народ на свободата. Берлускони влиза в коалицията без самият той да получава министерски пост, но успя да прокара свои хора на ключови позиции. Дългогодишният италиански премиер наложи свой човек на един от най-важните постове – Анджелино Алфано ще бъде вицепремиер и вътрешен министър.

Сред другите ключови постове – шефът на централната банка Фабрицио Сакомани става икономически министър, а бившият еврокомикар Ема Бонино поема външните работи.

Никой не иска Берлускони

До номинацията на Лета за премиер се стигна, след като председателят на партията му и практически негов шеф отказа да се опитва да прави коалиция с Берлускони. Разногласията между двете бъдещи коалиционни партии продължават да бъдат принципно различни, особено по икономическите въпроси. Силвио Берлускони обаче изглежда е доволен от договореното и обяви, че „няма неразрешими проблеми" и че ще подкрепя Лета.

Заради личността на бившия премиер, който все още е подсъдим за данъчни измами и сексуални престъпления, в преговорите отказа да участва и Бепе Грило. Партията на комикът направи неочакван дебют на изборите и стана трета в резултатите. Грило определи коалицията като „оргия, сравнима с най-голямото бунга – бунга парти" (така станаха известни партитата на Берлускони).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай