Берлускони ще бъде съден по ново дело за корупция

Берлускони ще бъде съден по ново дело за корупция | StandartNews.com

Неапол. Силвио Берлускони ще бъде съден за корупция, обявиха в сряда от съда в Неапол, предаде Ройтерс. Това е нов юридически удар срещу бившия италиански министър-председател, който има присъда за данъчни измами и е подсъдим по поредица от други случаи.

Първото съдебно заседание по този случай ще бъде на 11 февруари догодина.

Аферата датира от парламентарните избори през 2006 г., спечелени с малка преднина от разнородна лява коалиция, ръководена от Романо Проди. Тя разполагаше само с няколко гласа в Сената.

Няколко месеца след изборите Серджо де Грегорио, един от сенаторите от коалицията на Проди, напусна партийния лагер и премина в лагера на Берлускони. Така мнозинството на Проди в Сената стана още по-крехко и това в крайна сметка доведе до падането на неговото правителство през 2008 г.

Според прокуратурата Берлускони е платил 3 милиона евро, от които 2 милиона в брой на Серджо де Грегорио. Бившият сенатор призна фактите пред магистрати и беше осъден на 20 месеца затвор в рамките на споразумение с прокурорите.

Разследването е от компетенцията на прокуратурата в Неапол, защото Де Грегорио е бил избран от този избирателен район. Бивш приближен на бившия сенатор и на Берлускони - Валтер Лавитола - също ще бъде съден по подобни обвинения като Берлускони.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай