Берлускони може да се кандидатира за ЕП в Естония

Берлускони може да се кандидатира за ЕП в Естония | StandartNews.com

Брюксел. Бившият италиански премиер Силвио Берлускони обмисля да се кандидатира за изборите за Европейски парламент в Естония, страна, в която италианските закони, които му забраняват да се кандидатира за публична длъжност, не се прилагат, предаде Euractive, позовавайки се на съобщения в пресата в Италия.

Според Il Messagger, "лудата идея", че Берлускони може да се кандидатира като евродепутат от друга страна намира все повече и повече подкрепа сред обкръжението му.

Италиански закон, известен като "Леге Северино" забранява на италиански гражданин, осъден на повече от две години затвор, да участва в политически избори.

На 1 август, Берлускони бе осъден на четири години ефективно лишаване от свобода за данъчни измами. Решението на съда хвърли италианската политика в хаос, тъй като той заплаши да разбие правителствената коалиция, в която хората на Берлускони на Freedom партия (ЛДП ) е ключов играч.

Съгласно закон, приет от правителството на Марио Монти миналата година, Берлускони, който е член на Сената, също е изправен пред риск от експулсиране от парламента.

Берлускони твърди, че решението е политически мотивирано и планира да обжалва пред Конституционния съд на Италия срещу присъдата за данъчните измами. Той също отправи призив към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Според Il Messagero, Берлускони може да участва на изборите в Естония, където близък негов приятел и бизнесмен, Ернесто Преатони, има голямо влияние в политическия живот.

Преатони е собственик на Domina Group Vacanze, която продава големи туристически комплекси в Италия и Египет.

Няма закон в Европейската избирателната система, който да попречи на лице да бъде избран за член на Европейския парламент в друга държава. Но това няма да е първият път, когато един италиански политик ще се кандидатира за изборите в балтийската страна .

Италианският журналист Джулието Киеза, бивш кореспондент в Москва, е бил кандидат в Латвия през 2009 г. от листа, представляваща руското малцинство в страната. Той не бе избран, тъй като тази партия успя да изпрати само един евродепутат .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай