Берлускони: Ако ме арестуват, ще избухне революция

Берлускони: Ако ме арестуват, ще избухне революция | StandartNews.com

Париж. Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който загуби парламентарния си имунитет, след като бе изгонен от Сената миналия месец, заяви в четвъртък, че в Италия ще избухне революция, ако той бъде арестуван и хвърлен в затвора.

"Сигурен съм, че те не могат да ме хвърлят в затвора, защото в противен случай ще се вдигне революция", каза Берлускони, цитиран от Франс прес.

"Не може да се праща в затвора, да се погазва свободата на човек, който води предизборна кампания срещу мнозинството, използващо правосъдието, за да ме отстранят от политическата сцена", посочи още Силвио Берлускони.

"Мисля, че ще е трудно да ме пратят в затвора: в следващите избори аз ще извоювам голямо мнозинство, а освен това са ми много годините и не се страхувам от нищо", добави бившият италиански премиер.

77-годишният медиен магнат беше изгонен от Сената, след като беше осъден за данъчни измама и беше осъден на четири години затвор. Присъдата беше намалена до една година, която той вероятно ще прекара в общественополезен труд заради напредналата му възраст.

Без депутатски имунитет обаче сега той е по-уязвим в други наказателни дела по обвинения в корупция. Берлускони обжалва друга присъда за злоупотреба с власт и плащане за секс с малолетна.

След като доминираше италианската политика в продължение на две десетилетия и сега премина през унижението да бъде изхвърлен от Сената, милиардерът даде да се разбере, че ще използва всичките си ресурси, за да дестабилизира коалиционното правителство на премиера Енрико Лета.

Берлускони опита да свали правителството още преди да бъде изхвърлен от парламента, но вместо това се получи разделение в собствената му партия "Форца Италия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай