Берлин готви приюти за бг ромите

Берлин готви приюти за бг ромите | StandartNews.com

Берлин. Берлин планира да помогне на ромите от България и Румъния, съобщава днешният брой на „Дер Тагесшпигел". Една от мерките е създаване на приют, в който да се приемат пришълците.

Ситуацията на много от ромските семейства в Берлин е драматична. Властите подготвят „план за действие", за да отговорят на увеличаващата се имиграция от Румъния, България и страните от бивша Югославия. Целта е да се увеличи помощта за имигрантите, посочва изданието.

Планът предвижда откриването на временен приют, в който ще може да се извършва първи контакт със службите. Все още обаче не е ясно откъде ще дойде финансирането.

Други приоритети са образованието и здравеопазването. В момента има 168 групи за обучение, в които предимно ромски деца се подготвят за училище. Това са деца, които преди това никога не са били на училище. Само в рамките на 18 месеца броят на учебните групи се е утроил. Планира се този инструмент да бъде разширен.

Повечето ромски семейства нямат здравни застраховки и разчитат на благотворителни организации. Властите в Берлин искат да подобрят имунизацията и медицинския контрол на децата и на бременните жени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай