Барозу: Екстремистите няма да спечелят

Барозу: Екстремистите няма да спечелят | StandartNews.com

Атина. Говорейки на церемонията в Атина, където Гърция прие председателсвото на ЕС за следващите шест месеца, Жозе Мануел Барозу, председатек на Европейската комисия, заяви, че е "сигурен, че проевропейските сили ще спечелят изборите за Европейски парламент" през май тази година.

"Признавам, че заради кризата екстремизмът и популизмът са във възход. Но не очаквам тези сили да спечелят", каза Барoзу.

Барозу похвали Гърция за "забележителните" икономически корекции, но подчерта, че усилията трябва да продължат.

"Сега не е моментът за забавяне на реформите", настоя той, посочвайки Ирландия, друга страна от еврозоната, която поиска спасителна помощ от ЕС и МВФ, но успя да се върне на финансовите пазари. "Програмите (за икономически корекции) работят, така че не трябва да пропиляваме усилията, които сме положили досега", допълни Барозу.

Преди сто години европейците се самоизбиваха, а днес са на прага на свободни избори и това е прекрасно, посочи Барозу. Той призова в навечерието на изборите за Европейски парламент всички политици да се ангажират с европейския дебат. Европейският проект е демократичен, а не технократски, добави Барозу.

"Давам си сметка, че екстремистите и популистите печелят подкрепа. Понякога те заемат ксенофобски и расистки позиции. При демокрацията можем да се борим срещу тях с аргументи. Не виждам големи проблеми пред стабилността на Европа. Вече видяхме как нестабилността бива наказвана от пазарите и инвеститорите", посочи още председателят на еврокомисията.

Барозу изрази увереност, че настоящата година, особено по отношение на икономиката, ще бъде по-добра за Европа от предишните. Самият факт, че днес сме в Гърция като пълноправен член на ЕС и на еврозоната, показва, че прогнозите за вътрешното разрушаване на общността и на общата валута не са се сбъднали, коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай