България може да загуби европари, ако усвоява бавно

България може да загуби европари, ако усвоява бавно | StandartNews.com

Брюксел. Шест страни, сред които и България, може да загубят част от предвидените за тях европейски средства, ако не ускорят усвояването им, гласи представен днес стратегически доклад на Европейската комисия за кохезионната политика, съобщи БНР.

Нивото на разплатените средства по европейски проекти е особено ниско в Румъния, България, Чехия, Унгария, Малта и Италия, расте рискът при липса на подходяща мобилизация, значителна част от средствата, предвидени за тези страни, да бъдат загубени, гласи докладът. Включената в него графика показва, че изоставането е най-голямо в Румъния – с едва около 15 на сто разплатени разходи, следва България с под 30 процента.

От Еврокомисията уточняват, че данните за повечето страни са до края на 2011-а година, както и че сегашните оперативни програми приключват през 2015-а и все още има време да се ускори работата по проектите.

От докладите, представени от отделните държави, става ясно, че България е отчела положителни ефекти от политиката на сближаване по отношение на заетостта, икономическата активност, брутния вътрешен продукт на глава от населението, производителността на труда и делът на хората, които има достъп до водопровод и канализация.

За Евросъюза като цяло Комисията отчита, че около два и половина милиона души са намерили работа с помощта на Европейския социален фонд, близо 2 милиона са получили достъп до широколентов интернет, 2,6 милиона - до водоснабдителни услуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай