Австрия избира нов парламент

Австрия избира нов парламент | StandartNews.com

Виена. В Австрия започнаха парламентарните избори, предаде АФП. Очаква се центристката коалиция да запази властта си, макар и с най-лошия си резултат досега.

Избирателните секции отвориха врати в 7.00 часа местно време (8.00 часа българско време). Право на глас имат 6.4 милиона гласоподаватели над 16-годишна възраст.

Австрийският канцлер Вернер Файман се надява да запази центристката, проевропейска коалиция, в която неговата социалдемократическа партия (SPO) управлява заедно с консервативната Народна партия (OVP), ако двете формации успеят да спечелят парламентарно мнозинство на днешните парламентарни избори.

Кампанията през последните седмица преди вота е доминирана от по-малки крайнодесни партии, които успяха да увеличат подкрепата си сред населението, и това заплашва да застраши широката коалиция между двете големи партии, отбелязва агенция Ройтерс.

Въпреки разногласията си с консервативните си партньори за данъци и образователна политика, Файман казва, че би искал да управлява и през следващия мандат заедно с Народната партия, ако неговите социалдемократи спечелят, както се очаква.

В интервю от миналата седмица канцлерът призова австрийците да не допускат дясноцентристни алианс, което би се случило, ако Народната партия спечели изборите и реши да управлява с една или повече крайнодесни партии. Лидерът на Народната партия Михаел Шпингелегер не изключи такава алтернативна коалиция, като каза, че всички възможности са отворени,а гласоподавателите решават. Все пак обаче той също каза, че не може да оглави правителство с евроскептични партньори като крайнодясната Партия на свободата, която призовава за отмяна на единната валута.

Социологически проучвания показаха в последната седмица на избирателната кампания, че подкрепата за социалдемократите варира между 27-28%, а Народната партия получава в рамките на 22-25% от гласовете.
Много от гласоподавателите вместо това са се обърнали към крайно дясната Партия на свободата, която се очаква да вземе 20% от вота, и към Зелените, както и към нови, по-малки групи, като Нова Австрия и партията на 81-годишния австро-канадски милиардер и популист Франк Стронак

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай