Атина започна да мобилизира учителите

Атина започна да мобилизира учителите | StandartNews.com

Атина. Гражданска мобилизация на преподавателите нареди гръцкото правителство. Това е опит да се предотврати провала на изпитната сесия и кандидатстудентската кампания заради планирана стачка на учителите, съобщи радио Атина. От понеделник 85 000 учители започнаха да получават известия за мобилизация. В случай, че не се явят на работа, те са заплашени с арест.

Повод за протестите на преподавателите е намерение на правителството да увеличи седмичните часове и да разпредели 4000 учители в отдалечени райони. Според социологическо изследване голяма част от гърците не подкрепят планираните протестни действия на учителите, а над 50% от анкетираните смятат, че обявяването на гражданска мобилизация е необходимо.

Заради планираната от учителите стачка в страната избухна синдикална война. Профсъюзът на преподавателите ОЛМЕ призова членовете си да се включат в протестни действия от 17 май, когато започва изпитната сесия, до 31 май. От най-големия синдикат на държавните служители АДЕДИ свикаха национална стачка в подкрепа на учителите, които обаче заявиха, че няма да участват, след като протестът не е обявен за 17 май. От ОЛМЕ заявиха, че са искали АДЕДИ да обяви стачката в петък, за да отбележи несъгласието на държавните служители с обявената от правителството гражданска мобилизация. На състояла в Атина протестна демонстрация представители на двата синдиката влязоха в словесен сблъсък. В гръцката столица имаше и втора демонстрация - на прокомунистическия синдикат ПАМЕ.

За трети път тази година правителството на премиера Андонис Самарас използва обявяването на гражданска мобилизация. Правителственият говорител Симос Кедикоглу заяви, че решението е взето, за да се изпълни "моралното задължение" на управляващите да подсигурят кандидатстудентската кампания. ОЛМЕ се обърна към съда и поиска отмяна на правителственото решение. Опозиционните партии Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) осъждат действията на правителството.

Законът за гражданска мобилизация е предвиден да се прилага във време на войни, природни бедствия или в интерес на общественото здраве. Отказът да се изпълни заповедта за връщане на работа води до арест и затвор между три и пет години. В последните години законът се прилага в случаи, свързани със стачки по повод рестриктивните мерки, наложени в замяна на международни заеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай