Атина лиши "Златна Зора" от държавно финансиране

Атина лиши "Златна Зора" от държавно финансиране | StandartNews.com

Атина. Гръцките депутати гласуваха да се спре държавното финансиране на крайнодясната партия "Златна зора" рано в сряда. Това са най-новите усилия от страна на правителството за ограничаване на действията на партията, която то официално нарече "нео-нацистка престъпна банда", предаде Ройтерс.

Популярността на "Златна зора" значително се увеличи заради строгите икономии на правителството и антиимигрантската реторика на групата, като партията се превърна в третата политическа сила в Гърция, докато убийството на рапър от техен поддръжник миналия месец не предизвика правителствените репресиите и многобройни протести в цяла Гърция.

Съгласно законодателна поправка, приета късно във вторник с гласовете на 235 депутати в 300-местния парламент, се спира държавната субсидия на политически партии, ако техните лидери или една десета от депутатите им, бъдат обвинени за участие в "престъпна организация" или "терористични действия".

Това решение може да лиши "Златна зора" от голям финансов ресурс, посочва агенцията.

През 2013 г. Атина отдели 11 милиона евро за избраните партии, в това число 873 хиляди евро за "Златна зора". Партията си осигури подкрепата на близо 7% от избирателите на последните парламентарни избори през 2012 г., възползвайки се от страховете от нелегалната имиграция и от гнева от дълго продължаващата рецесия и висока безработица.

Социологическите проучвания показват, че рейтингът на "Златна зора" е спаднал след убийството на музикант рапър миналия месец и последвалото разследване. Тя обаче запазва трето място като най-популярна партия след управляващата Нова демокрация и опозиционната СИРИЗА, сочат анкетите.

Лидерът на "Златна зора" Николаос Михалолиакос, петима депутати и десетки членове на партията бяха арестувани през септември след убийството на изпълнителя, противник на расизма, извършено от симпатизант на "Златна зора".

В предварителния арест сега са лидерът на "Златна зора" и двама негови колеги. Трима други депутати от партията бяха освободени, но със заповед да не напускат Гърция. Всичките шестима отричат обвиненията срещу тях за участие в криминална организация и твърдят, че са жертва на политическо преследване.

Партията отхвърля и обвиненията в насилие и неонацистка етика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай