Златният венец в НИМ от времето на Хектор

Златният венец в НИМ от времето на Хектор | StandartNews.com

Подаръкът за юбилея на проф. Божидар Димитров може да окаже на 35 века

Тракийският венец, дарен на директора на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров, запали бурна научна дискусия. Реликвата изпрати бизнесменът Добромир Петков от Щатите. Емигрантът зад океана го купил от аукцион в САЩ и го подари на проф. Димитров за 70-годишния му юбилей. От своя страна историкът го дари на НИМ. Бизнесменът мълчи колко е платил за венеца, но според запознати реликвата струва най-малко $100 000.

Тракийският венец може да се окаже на 35 века. Това мнение защитават археолозите Мартин Христов и Стефан Александров, подкрепени и от проф. Иван Маразо

в, който днес ще отиде в Националния музей, за да се запознае с царската корона. Както е известно, първоначално той

бе датиран в I в. пр.н.е.

от специалистите в НИМ. Според Мартин Христов и Стефан Александров обаче венецът е с 1200-1300 години по-древен. Техните аргументи са, че носещата златни листа лента - при всички известни досега тракийски венци от V-I в.пр.н.е.- е оформена като обла клонка. А при новопостъпилия експонат е елипсовидна плоска лента, каквито има при венците от времето на Троянската война в областта на града на Приам, Хектор и хубавата Елена, открит от знаменития Хайнрих Шлиман.
Връзките между Троя и Древна Тракия отдавна са доказани от науката. Артефактите от раннобронзовия пласт на Карановската селищна могила, близо до Нова Загора, напълно съвпадат с културен пласт 7б-2 от разкопките в Троя, свързан с гибелта на града, най вероятно в средата на 13 век пр. Хр. Това подхранва хипотезата, че траки и троянци са всъщност един етнос, разпрострял се на двата полуострова - Балканите и Мала Азия. Неслучайно царят на племето едони Рез, възпят от Омир в "Илиадата" с "белите си като сняг и бързи като вятъра коне", отива да се бие на страната на троянците, където и

загива, убит от Одисей

Проф. Божидар Димитров заяви за "Стандарт", че не взема страна в спора, тъй като не е специалист по праистория. Но ако се докаже, че венецът наистина е от епохата на Омир, това не би било изненада. "Освен Рез е имало и други тракийски вождове, дошли да се сражават на страната на родствениците си. И е съвсем нормално някой от тях да бъде награден за подвизите си с подобен символ на властта", обясни проф. Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай