Златанова помирява синдикати и бизнес

Златанова помирява синдикати и бизнес | StandartNews.com

София. Вицепремиерът Зинаида Златанова, която е и председател на съвета за тристранно сътрудничество, се е заела да помири синдикати и работодатели.

Социалните партньори си размениха остри нападки и заплахи да напуснат тристранката заради предложения на бизнеса за промени в Кодекса на труда. В четвъртък обаче те са се срещнали неформално със Златанова и социалния министър Хасан Адемов, за да обсъдят как да продължат занапред социалния диалог. Златанова, която е вносител на новия Наказателен кодекс, се е съгласила да вкара частта за криминализирането на укриването на осигуровки за обсъждане в тристранката. Работодателите са против разписаните текстове, защото допускали под ударите на закона да попаднат и фирми, които бавят заплати заради финансови затруднения.

Депутатите в Народното събрание пък гласуваха на първо четене промени в Кодекса на труда, които регламентират сключването на стажантски договори с младежи, завършили средно или висше образование до 29-годишна възраст, но без професионален опит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай