Зимата идва с Димитровден

Зимата идва с Димитровден | StandartNews.com

Днес православната църква почита паметта на един от най-обичаните светци- Великомъченик Димитрий Мироточиви. Народните поверия гласят, че с Димитровден започва зимата. Св. Димитър е покровител на зимата и студа, по-голям брат на св. Георги.

Приживе братята се разделили, тръгвайки по света в различни посоки, разказва легендата. Георги му зарекъл, че ако види от стряха кръв да капе, то значи той е умрял. След време Димитър видял една стряха да капе кръв и тръгнал към Георгиевата страна на света, заварил ламя, която била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Там си разделили годината по братски - за Св. Георги лятото, а за Св. Димитър зимата. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове.

От Димитровден стартира и подготовката и за т.нар. "миши празници"м, които са на следващия ден. През това време жените не трябва да подхващат женска работа - да шият, да тъкат, да предат или плетат. Не се взима в ръка нито хурка, нито вретено, за да не се разсърдят мишките и да не проядат всичко, работено през годината. И за мъжете има някои забрани през тези дни - да не загребат жито от хамбара, да не ронят дори едно зърно от събраната царевица. Те трябва да замажат с кал хамбара, праговете на къщата, ъглите и кошовете, вярвайки, че така замазват очите на мишките.

По повод Димитровден във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия.

С благословението на Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан във Видин ще бъде честван тържествено празника на митрополитската катедрала "Св. Вмчк Димитър" и празника на града. По този повод в тържествата участие ще вземат високи гости от православни сестри-църкви, както и наши духовници:

Негово високопреосвещество Нилуполски митрополит Генадий /Александрийска патриаршия/, Техни преосвещенства Литовски и Виленски епископ Инокентий /Руска православна църква/, Тимочки епископ Иларион /Сръбска православна църква/, архиепископ Георгий /Чешка православна църква/, Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир и др.
В днешния празничен ден от 8:30 ч. ще започне Съборна света Литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски", гр. Видин;

От 10:30 ч. ще бъде извършен водосвет на училищните знамена пред катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски";

В 10:45 ч. ще започне Литийно шествие до откритата сцена на пл. „Бдинци", гр. Видин;

От 11:00 ч. – Приветствие от Видинския митрополит Дометиан, концерт от църковни песнопения на хор от гр. Солун-Гърция, празнична програма от Представителен танцов ансамбъл „Цвят", при НЧ „Цвят - 1870".

27 октомври
От 17:30 ч. – Опело на св. Димитър Солунски в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски", гр. Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай