Понеделник,

Зимата идва с Димитровден

От: Администратор -
2874
Зимата идва с Димитровден
A
A
A

Днес православната църква почита паметта на един от най-обичаните светци- Великомъченик Димитрий Мироточиви. Народните поверия гласят, че с Димитровден започва зимата. Св. Димитър е покровител на зимата и студа, по-голям брат на св. Георги.

Приживе братята се разделили, тръгвайки по света в различни посоки, разказва легендата. Георги му зарекъл, че ако види от стряха кръв да капе, то значи той е умрял. След време Димитър видял една стряха да капе кръв и тръгнал към Георгиевата страна на света, заварил ламя, която била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Там си разделили годината по братски - за Св. Георги лятото, а за Св. Димитър зимата. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове.

От Димитровден стартира и подготовката и за т.нар. "миши празници"м, които са на следващия ден. През това време жените не трябва да подхващат женска работа - да шият, да тъкат, да предат или плетат. Не се взима в ръка нито хурка, нито вретено, за да не се разсърдят мишките и да не проядат всичко, работено през годината. И за мъжете има някои забрани през тези дни - да не загребат жито от хамбара, да не ронят дори едно зърно от събраната царевица. Те трябва да замажат с кал хамбара, праговете на къщата, ъглите и кошовете, вярвайки, че така замазват очите на мишките.

По повод Димитровден във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия.

С благословението на Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан във Видин ще бъде честван тържествено празника на митрополитската катедрала "Св. Вмчк Димитър" и празника на града. По този повод в тържествата участие ще вземат високи гости от православни сестри-църкви, както и наши духовници:

Негово високопреосвещество Нилуполски митрополит Генадий /Александрийска патриаршия/, Техни преосвещенства Литовски и Виленски епископ Инокентий /Руска православна църква/, Тимочки епископ Иларион /Сръбска православна църква/, архиепископ Георгий /Чешка православна църква/, Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир и др.
В днешния празничен ден от 8:30 ч. ще започне Съборна света Литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски", гр. Видин;

От 10:30 ч. ще бъде извършен водосвет на училищните знамена пред катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски";

В 10:45 ч. ще започне Литийно шествие до откритата сцена на пл. „Бдинци", гр. Видин;

От 11:00 ч. – Приветствие от Видинския митрополит Дометиан, концерт от църковни песнопения на хор от гр. Солун-Гърция, празнична програма от Представителен танцов ансамбъл „Цвят", при НЧ „Цвят - 1870".

27 октомври
От 17:30 ч. – Опело на св. Димитър Солунски в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски", гр. Видин.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички