Журналистка грабна „Златното яйце" в поетичния конкурс „Веселин Ханчев"

Победителката в поетичния конкурс „Веселин Ханчев" Боряна Нейкова

Журналистка грабна „Златното яйце" в поетичния конкурс „Веселин Ханчев" | StandartNews.com

Стара Загора. Студентката по журналистика в СУ „Св. Кл. Охридски" Боряна Нейкова спечели първа награда на тазгодишния национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев". Освен оригиналното отличие - пластиката „Златното яйце", меценатите на този дълггодишен преглед на младата ни поетична смята, общинатата в Града на липите и поетите, издават и първата книга на победителя.

„В стиховете на Боряна Нейкова има една откровеност за нещата, които са лични, и една проникновена чувствителност за нещата, които са край нас", защити избора на журито неговия председател Георги Господинов.

„За мен поезията е онова нещо, което се опитвам да не правя насила, просто така се случва", обясни магията на своето увлечени 21-годишната софиянка. Та е трети курс във факултета по журналистика и като млад автор има текстове и престижни списания и вестници- Признава, че стихотворението „Куче", впечатлило силно и журито, и публиката на церемонията при награждаването на лауреатите на конкурса, е първият и поетичен опит. Ето този удивително зрял опит според познавачите на мерената реч:

„Не искам куче да имам/ Не искам нищо да има
за кратко/ А после дя нямам/ завинаги./ Не искам куче в къщата/. След кучето/ къщата/ е с едно куче по-празна/ с едно куче по-чиста/ с едно куче по-тиха./ По-тъжна от всяка къща без куче/ е онази, в която е имало куче./
И думата „ново", употребена за куче/ е тъжна/
Не искам куче да имам/ Не искам нищо да имам.
Светът е напуснато място/ Където/ за кратко е имало/ куче,/ а после завинаги няма./


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай