Жандармерията пипна издирван от Австрия

24-годишният автоджамбазин се криел в дома на майка си в Малорад

Жандармерията пипна издирван от Австрия | StandartNews.com

В първия ден на операцията за борба с битовата престъпност по селата апашите, от които пропищяха хората в Малорад, се изпокрили в миши дупки. В циганската махала пък било толкова спокойно, че да се чуди човек там ли всъщност са злодеите, които тормозят денонощно местните. Такива са впечатленията на шефа на областната дирекция на МВР във Враца комисар Иван Киролов, който призна, че лично следи изкъсо какво се случва в селото. 24-годишният врачанин Васил Василев, замесен в кражби на скъпи коли, който е издирван от австрийските служби, пък намерил да се скрие тъкмо в Малорад. И паднал в капана. Жандармеристите го открили в дома на майка му. Срещу него се води наказателно производство в страната на Моцарт. По време на акцията в района на Бяла Слатина са задържани още двама души, които били обявени за национално издирване, съобщи още Кирилов.



"Наистина хората в селото изкараха най-сетне една спокойна нощ", разкри кметът на Малорад Петър Гарвански. Не че са престанали да се залостват и да се вслушват в лая на кучетата, но поне не са си легнали с брадвите до леглата. Местният управник обаче вече си мисли какво ще стане, когато жандармерията си иде. "Сигурно като миналия път, когато полицията остана в селото един месец, а след това само за седмица станаха 20 кражби", тормози се Гарвански. Според него за крадците просто трябва да има възмездие. Така, като хванат някой от тях и го вкарат в затвора, другите ще се стреснат. А не както един от най-активните местни апаши. В последните 10 г. него непрекъснато го наказват само с пробация, защото има 5 деца.

 

И единственото му задължение е да се подписва в кметството всеки ден. Но даже вчера, въпреки че в селото има жандармерия, той врътнал подписи за 3 дни напред и, докато служителката се осъзнала, вече бил изчезнал. Кметът има и друг дерт. От неделя бди над 23 кг мръвки, които са му оставени на отговорно пазене. Те са били иззети от полицията и експерти от Агенцията по безопасност на храните от негов съселянин, който заклал прасе и овца и е хванат да продава месото. А на кмета му била поставена задачата да намери телефона на екарисажа в Шумен, за да дойдат оттам и да вземат пържолите за унищожаване. "И това свърших, чакам ги утре да дойдат и да ме отърват от отговорното пазене", вдига ръце Гарвански.

 

В пика на акцията ученичка от Бяла Слатина е била ограбена от двама тийнейджъри, съобщи шефът на местното полицейско управление Боян Тасков. Явно въпреки медийния шум те не са разбрали, че специализираните полицейски сили ще щурмуват и техния град. 13-годишното момиче е било нападнато към 11 часа на кръстовище от по-големите момчета. Те го дърпали и му извили ръцете, като успели да задигнат GSM на девойката, който струва 500 лв. Но са заловени съвсем скоро, увери полицейският началник.

 

В първия ден на операцията, проведена в общините Борован и Бяла Слатина, са участвали 7 служители на областната дирекция на МВР и 16 жандармеристи. Те са проверили 180 души от крими контингента и 86 коли. Засекли са две кражби на ток в Малорад и още над 40 нарушения. Извършени са масирани проверки на товарни автомобили и автобуси. Един от тях е извършвал нелегален превоз на пътници и собственикът му ще си има ядове.

 

Ъндърграундът в крайдунавската община Оряхово като че ли е бил доста респектиран от навлизането на черните автомобили с надписи "Жандармерия". Там са били проверени всички заложни къщи и пунктове за изкупуване на метали, но нищо нередно не е открито. Униформените не са попаднали нито на наркодилъри, нито на крадци, а в заведенията се спазвала забраната за тютюнопушене.

 

Санкционирани са само 8 нарушители и то по законите за движение по пътищата и личните документи. А са извършени проверки на 42 души с досиета и на 37 автомобила.

 

Мирно и кротко е било и в селата Чирен, Девене и Три кладенци. Там обикновено вилнеят бракониери на дървесина и крадци на домашни животни. Но явно са си дали почивка.

 

А в козлодуйското село Гложене отново хлапаци са подценили операцията. Те влетели в близката бензиностанция и задигнали вафли, шоколади и чипсове от рафтовете. Но след подадения сигнал трите деца били заловени. Хваната е и мургава измамничка на 23 г. от село Бутан. Тя отишла в дома на възрастен човек, за да се цани за домашна помощница. Но задигнала дебитната и личната карти на стареца, както и единствените 20 лева, които имал. Крадлата обаче е била заловена, преди да източи картата.

 

В Роман, където процъфтява продажбата на контрабандни цигари, пък е иззето сериозно количество от местен търговец. Очакванията били да бъдат хванати пласьори на нарязан тютюн, които гастролират от плевенското село Буковлък, но в този ден те не рискували да въртят алъш-вериш в градчето.

 

Напук на предупрежденията, че с акциите по селата ще се оголи фронтът в градовете, е стопирано единственото престъпление във Враца. В първата нощ на операцията е предотвратена кражба от "Химко". Двама "жичкаджии" от Враца и техен авер от село Софрониево са пипнати, докато изнасяли 190 м проводник от цех на завода, който се готви да възобнови производството си.

 

Надушиха багажник, натъпкан с тютюн

 

Дебнат ромските каруци, които вършеят из Мечка и Коиловци

 

Натъпкан догоре с контрабанден тютюн се оказа багажник на "Опел Корса", спрян от полицейски патрул през първото денонощие от масираната жандармерийска операция срещу битовата престъпност. В 20,10 ч колата била спряна за проверка в с. Дисевица. Полицаите откриха вътре 7 найлонови чувала с общо около 70 кг тютюн, който е конфискуван. Разследва се как е попаднал у шофьора, лаконични бяха от МВР. Той е 25-годишен от село Буковлък, където няколко пъти са разбивани домашни манифактури за цигари менте. Находката бе намерена при специализирана операция в селата Ясен, Търнене и Дисевица. Това бе най-сериозното попадение от селата в областта, където патрулира с тежко въоръжение почти целият личен състав на местната жандармерия. Особено бдителни са униформените към циганския криминален контингент в село Мечка. Екип жандармеристи бе забелязан на височина, откъдето наблюдава пътя за Коиловци. Там се движат обикновено каруци, които нападат домовете на възрастни хора. Другото силно засегнато от техните набези село е Бръшляница.

 

"Предложих на полицаите да преместят охранителните камери срещу домовете на бандитите, всички ги знаем кои са", сподели Тодор Томов, фелдшерът на село Мечка. Отговорили му, че ромите ще ги счупят.

 

Въпреки че 40 г. се грижил за здравето им, и него го обрали преди 3 г. Томов е категоричен, че монтираните камери в центъра на селото и по централния път не са ефективни. Според него има ефект от акцията, но той е временен, а бандитите ще се развилнеят, след като се приберат командосите. Из областта бяха разпръснати четири екипа, които патрулираха в още 7 села на областта.

 

МВР отваря приемни

 

Приемни на МВР ще заработят в селата в Силистренско, съобщиха от областната дирекция на вътрешното министерство в крайдунавския град. Първите пунктове за срещи с граждани бяха отворени в селата Межден и Чернолик, община Дулово, а в следващите дни изнесените полицейски кабинети ще приемат и в селата на общините Алфатар, Кайнарджа и Ситово.

 

Полицейските шефове ще правят внезапни проверки на униформените, изпратени да бдят за реда и сигурността на хората в малките села. Ако бъде установено, че дежурните полицаи се разсейват и не реагират веднага на жалбите на засегнатите, ще има наказания и санкции, категорични са от областната дирекция. Жандармеристи от Варна са изпратени да патрулират вече в селата Попина, Гарван и Поляна, където оплакванията от набези и битови кражби са най-много.

 

Белезници за крадец на картофи

 

Баба от Габровница остана без телевизор, докато иде на пазар

 

Първите апаши паднаха в лапите на жандармеристите, съобщиха от областната дирекция на МВР във Видин. Заловен е извършител на 3 кражби от село Гара Орешец. 25-годишният Е.М. само за няколко дни претарашил 3 къщи в село Върбово, община Чупрене. Задигнал оградна мрежа, ракия и кабели, а за капак - и 20 кг картофи, складирани в мазе. В село Мърчево пък жандармеристите претарашиха къща по сигнал, че собствениците й - мъж на 42 и жена на 43 г., продават нелегално тютюн. Униформените попаднаха на 16 чувала рязан тютюн с общо тегло 135,8 кг. Собствениците му го скрили в лятната кухня, където през зимата никой не живее.

 

За жалост точно в първия ден от акцията на полицията и жандармерията срещу селските апаши 86-годишната И.И. от село Габровница остана без телевизора си "Филипс". Докато отскочила до магазина, апаш прибрал апарата й. "Имаме заподозрян, до ден ще го заловим и се надяваме да върнем телевизора на бабата", обявиха от полицията в Монтана.
От понеделник жандармеристите, базирани в Монтана, са командировани в селата на трите области. Те патрулират из най-засегнатите от престъпност села - Медовница, Динково, Дреновец, Ружинци, които иначе се охраняват от полицейското управление в Белоградчик и селата на община Бойчиновци.

 

"Посрещнахме ги като спасители", сподели кметът на Медовница Нелка Апостолова. В селото живеят 270 души, 220 от които са роми. Половината от 316-те къщи са необитаеми, което е рай за апашите. Те отдавна са изнесли всички годни за продан вещи, свалили са прозорци и врати. На някои липсват и керемидите. През миналата година на общоселско събрание решили да напишат писмо до парламента и правителството, до МВР с молба да им пратят жандармеристи, които да озаптят ромите крадци. Отговор така и не получили. Сега не са канили никого, вдигнали са ръце, но те сами дошли при тях. "Униформените стреснаха ромите", твърди кметът. Преди обед в понеделник всички наизлезли в центъра и уплашено поглеждали към камионетките и мъжете с пагони. "Няма страшно, ако си седите мирни по домовете", казал им един от тях. От няколко дни кражби в селото няма, но горската сеч продължава. Тя е единствената надежда на ромите да се сдобият с пари и топло през зимата. "Очакваме жандармеристите да стигнат и до горите", надява се Нелка Апостолова.

 

"Акцията на жандармерията ще продължи по-дълго", обясни главен комисар Илиян Кънчев, началник на поделението на специализираните полицейски сили в Монтана. Селата ще се сменят, хората - също. "Но всеки ден ще патрулираме, ще спираме автомобилите за проверка за крадени вещи и акцизни стоки. Целта е апашите да разберат, че нито едно тяхно деяние няма да остане ненаказано", уточни комисарят.

В първия ден: Проверили 621 души

 

300 л алкохол и цигари без бандерол хванати в Софийско

 

Общо 621 души са проверени за 24 часа в рамките на специализираната операция за борба с битовата престъпност, съобщиха вчера от МВР. От тях в полицейските управления са отведени 7 души, а двама от тях са задържани. Полицейските служители на спрели 316 автомобила, проверили са 72 обекта, полицейски служители са реагирали на 13 сигнала.

 

Жандармеристите са задържали двама души, обявени за общонационално издирване. В село Малорад е спрян лек автомобил "Киа Соренто", управляван от 24-годишен мъж от Враца, криминално проявен. Другият издирван е 29-годишен, хванат е в село Бабук, област Силистра. Той прескочил оградата на частен дом и отправил заплахи към собственика.

 

2 металотърсача пък са открити в автомобил "Рено". Той бил спрян на бензиностанция на входа на село Мърчево до Монтана, а в него имало трима криминално проявени, които са задържани. 45-годишен жител на плевенското село Бъркач пък е задържан за саморазправа и побой. Той е криминално проявен, но тръгнал да бие друг с криминално досие.

 

90 кила сладководна риба и кантар са открити в багажника на "Опел Кадет" край село Малина, община Средец. Близо до Мандренското езеро пък униформените спрели "Рено Клио" с четирима криминално проявени. В багажника имало 3 айлонови чувала с риболовни мрежи, всяка с дължина около 200 м, чувал с около 20 кг сладководна риба и черна надуваема лодка с гребла.


Над 300 л алкохол, цигари и насипен тютюн без бандерол са иззети при полицейски операции в Софийска област. Около 15 часа вчера от лек автомобил, управляван от 23-годишен мъж от Долна баня, служители на РУП-Костенец иззели 55 литра алкохол, разпределен в 11 бутилки, необлепени с акцизен бандерол. Установено било, че контрабандният алкохол водачът е закупил от свой съгражданин. При последвалото претърсване и изземване в имотите, обитавани от нелегалния продавач, полицейските служители намерили и иззели общо 265 л алкохол, разлят в туби и пластмасови бутилки с различна вместимост, както и 96 празни бутилки от по 5 и 10 л.

 

И червен депутат олекна с бижута

 

Куриозно, но на старта на операцията срещу апашите поредният ВИП осъмна обран. Депутатът от левицата Валери Жаблянов бе ограбен в понеделник. От къщата му, която се намира във вилната зона Симеоново-Драгалевци, са задигнати бижута и техника. По случая се води разследване.

 

За две седмици това е вторият случай на ограбена ВИП къща. На 29 януари 2014 г. домът на бившата депутатка и треньор по тенис Юлия Берберян в Драгалевци бе ограбен. Крадците си тръгнаха с две златни синджирчета и телевизор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай