Започнаха Горещниците. Какво да не правим

защо се различават от асрономическите

Започнаха Горещниците. Какво да не правим | StandartNews.com

От днес, 15 юли, започват т.нар. Горещници, които, според народните поверия, продължават три дни. В българския народен календар Горещниците се празнуват в чест на огъня и главно за предпазване от неговата опустошителна сила. Обикновено те са на 15, 16 и 17 юли, отредени от източноправославната църква на светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина, загинали за Христовата вяра.

Важен момент в отбелязването на Горещниците е пълната почивка. Дните са свързани със строго спазвани забрани за полска и домашна работа. Народът е вярвал, че в тези дни не бива да се работи, да се ходи на нивата, да се пали пещ или да се пече хляб.

Ако забраната не се спази, се смятало, че реколтата ще бъде застрашена от пожари, градушки и поройни дъждове.

В периода на Горещниците може да се гадае каква ще бъде зимата.

Щом през следващите 3 дни е слънчево и топло, зимните дни трябва да са меки и без виелици.

През тези дни хората се къпят в лековити води, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма. Според поверието, ако по време на Горещниците се потопите в топъл минерален извор, ще бъдете здрави през цялата година.

Горещниците се празнуват най-вече от ковачи, хлебари, калайджии и всички, които работят с огън, пише dcnews.bg.

Според народното вярване това са най-горещите дни в годината.

Астрономическите Горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. Разминаването идва заради преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай