Закон за гробищата слага край на погребалната мафия

Закон за гробищата слага край на погребалната мафия | StandartNews.com

Кърджали. Закон за гробищата, погребенията и траурно-обредната дейност слага край на т.н. погребална мафия, това съобщи в Кърджали Атанас Аргиров председател Съюза на погребалните фирми в България. По думите му проектът вече е внесен за разглеждане в НС и най-важното има политическа воля за неговото гласуване.      

Аргиров коментира, че в момента България е единствената страна в ЕС без такъв закон. С приемането му ще има вече ясни правила и ще бъде осветлена траурно –погребалната дейност. Това ще сложи край на т. н. „копърки”, нелоялните фирми, които само в столицата са около 130 и изнудват хората.

„Те са без офиси, работят само с папка и телефон, плащат на ръка комисионни на медицински лица и вземат за едно погребение до 2 500 лв., при положение, че средната цена на услугата е 700-800 лв.”, обясни още Атанас Аргиров. Според него докато в големите градове се налага да се борят с така наречената погребална мафия, то в по-малките общини проблемът е с монопола.

Като пример председателят на СПФБ посочи, че проектът за нова наредба за управление и реда за ползване на гробищните паркове в Кърджали и кметствата на общината, е на път да прерасне в обществен скандал, защото установява фактически монопол върху същинските погребални услуги. Погребалните агенти смятат, че по този начин  се нарушават Закона за защита на конкуренцията, Закона за здравето, Закона за местната власт и местната администрация, Закона за гражданската администрация.

„Въвеждането на нова услуга „Вход МПС” на практика означава прехвърляне на  мъртъвци от автомобил на  автомобил”, смята Красимир Димитров от частна  погребална агенция „Ритуал” ЕООД в Кърджали. Той обясни, че новите разпоредби на местния парламент в Кърджали  катафалките на частните погребални агенция нямат право да  влизат и се движат в гробищните паркове, въпреки че са публична общинска собственост. Предвидените санкции са от 500 до 5000 лева.   

„Прави се опит за налагане на административни мерки и се цели отстраняване на останалите субекти от пазара. Подобни случаи има на много места като Асеновград, Плевен, Ямбол, Перник. Там водихме дела и спечелихме”, коментира още Атанас Аргиров, председател Съюза на погребалните фирми в България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай