Загадъчни мъртви организми открити в Антарктида

Химичният анализ ще определи дали те са живели в осветена от слънцето екосистема или в тъмната подледникова среда

Загадъчни мъртви организми открити в Антарктида | StandartNews.com

Останки от живи същества са открили учените в подледниково антарктическо езеро, което е било изолирано от хиляди години. Досега изследователите не са забелязвали нищо подобно във водите на Антарктида и се е смятало, че само бактерии могат да живеят при тези условия.

Откритието е направено като част от научната експедиция Subglacial Antarctic Lakes Scientific Access (SALSA). Изследователите са взели проби от езерото Мърсър, разположено на 600 километра от Южния полюс. За да направят това, те са пробили кладенец с дълбочина около километър и са пуснали в него устройство за измерване на температурата. Проби от различните частици, полепили се по тялото на устройството, са били изследвани с микроскоп.

Специалистите са открили черупки от диатомови водорасли, остатъци от членестоноги, включително ракообразни, и бавнодвижещи се микроскопични животни. Освен това били изследвани частици от растителна тъкан и гъбички, които приличали на червеи под микроскопа. Според учените животните са живели във водите на Трансантарктическите планини, на около 50 километра от езерото Мърсър. Условията, подходящи за живот, са възникнали по време на движението на ледниците през последните 10 хиляди години или преди 120 хиляди години.

Учените все още не знаят как организмите са попаднали в езерото. Анализът на ДНК и радиовъглеродното датиране, за да се определи възрастта им, ще помогнат да се изясни това. А химичният анализ ще определи дали те са живели в осветена от слънцето екосистема или в тъмната подледникова среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай