Заекващият крал , който остави трона на Елизабет II

Джордж VI сяда на трона случайно след абдикацията на брат си

Заекващият крал , който остави трона на Елизабет II | StandartNews.com

През 2022 г. Обединеното кралство празнува платинения юбилей от управлението на кралицата. Елизабет II ще стане първият монарх в историята на страната, управлявал от 70 години. Тя се възкачва на трона на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща си, крал Джордж VI, който ръководи Британската империя по време на Втората световна война. Lenta.ru си спомни какъв беше кралят, който се справи с говорна недостатъчност, оцеля през нощната бомбардировка в двореца и донесе първите кралски кучета корги.

Джордж VI е роден преди войните и революциите на 20-ти век, които напълно променят картата на Европа. Тогава Британската империя все още се управлява от неговата прабаба, кралица Виктория. Има снимки, на които тя позира с него. Виктория почина, когато Джордж беше на шест години.

Кралица Виктория с правнуци.  Бъдещият крал Джордж VI е долу вляво.  1900 г

Кралица Виктория с правнуци. Бъдещият крал Джордж VI е долу вляво. 1900 г

Снимка: AP

Както обикновено при кралските особи, принцът получи не едно, а цели четири имена. Пълното му име е Алберт Фредерик Артър Джордж, а преди коронацията най-често се използва първото име - Алберт, получено в чест на покойния съпруг на Виктория. А приятели и роднини наричаха принца  Бърти.

В младостта си Джордж служи във флота и авиацията, а след това започва афера с австралийката Шийла Чишълм, съпругата на известния комарджия лорд Лафбъроу.

Това не се смята за прилично познанство за член на кралското семейство. В крайна сметка баща му се намесва и иска Джордж незабавно да спре да опозорява семейството. Той неохотно се подчинява и започва да търси по-подходяща партия.

Шейла не скърби дълго за раздялата с принца. Следващият й любовник е принц Сергей Оболенски, след това се среща с италианската филмова звезда Рудолф Валентино , развежда се два пъти и се жени. Нейният трети и последен съпруг е внукът на руския император Александър III, княз Дмитрий Александрович Романов .

Новата избраница на Джордж се оказа дама с много по-благородно потекло. Сред предците на лейди Елизабет Боуз-Лайън, която принцът започва да ухажва, са британският премиер Уилям Кавендиш-Бентинк и генерал-губернаторът на Индия Ричард Коли Уелсли, който служи на британската корона в началото на 19 век.

За разлика от австралийката, лейди Елизабет се смущава от отговорността, която носи бракът с член на кралското семейство. Тя на два пъти отказва предложението за брак, направено от принца и се съгласява едва на третия път. През 1923 г. се женят и веднага заминават на пътешествие в Африка. Много години по-късно принц Хари и Меган Маркъл ще направят почти същото .

Съпругата на Джордж VI живее до 102 години и почина през 2002 г., играейки понякога по-важна роля в историята на британската монархия от самия крал.

Тя остана глава на кралското семейство дори след като дъщеря й, сегашната кралица на Великобритания, Елизабет II, зае трона. „Степента на властта, която притежаваше кралицата майка, беше поразителна“, пише биографът на кралското семейство лейди Колин Кембъл .

Джордж VI със съпругата си и дъщерите си Елизабет и Маргарет в Лондонския зоопарк, 1939 г

 

Джордж VI със съпругата си и дъщерите си Елизабет и Маргарет в Лондонския зоопарк, 1939 г

Снимка: AP

През 1926 г. се ражда първата дъщеря на принца, бъдещата кралица на Великобритания Елизабет II. По-малката й сестра Маргарет се ражда четири години по-късно.

Много от хобитата си, включително любовта към ездата и отглеждането на корги, Елизабет II наследява от Джордж

Подобно на дъщерите си, Джордж има слабост към животните. През 1933 г. той подарява на Елизабет и Маргарет кученце на име Dookie. Оттогава Елизабет не се разделя с кучетата. Едно време тя имаше над 30 корги в двореца. 

По това време никой не може да си представи, че Джордж ще наследи британския трон. Той е най-малкият син на краля, така че короната не трябва да отиде при него, а при по-големия му брат Едуард. И това се случва, но не за дълго. Мрачното предсказание на баща им се сбъдна, който винаги е вярвал, че няколко месеца ще са достатъчни на нещастния Едуард да съсипе кариерата си.

Когато Едуард се възкачва на трона през януари 1936 г., той не иска да се раздели с любимата си, американката Уолис Симпсън, която дори не е  аристократка. Още по-лошо, преди да се срещне с Едуард, тя е омъжена два пъти и след това се развежда. Във висшето общество това се смята за нечуван скандал.

Британското правителство и англиканската църква не одобряват отношенията между краля и Уолис Симпсън. Едуард  решава, че булката му е по-скъпа от короната. През декември 1936 г. той се обръща към нацията по радио и обявява, че абдикира от трона. „Намирам, че е невъзможно да нося тежкото бреме на отговорност без помощта и подкрепата на жената, която обичам“, обяснява той.

Коронацията на Джордж VI, 1937 г

Коронацията на Джордж VI, 1937 г

Снимка: AP

Новата коронация е на 12 май 1937 г. На този ден бившият принц Алберт става крал Джордж VI, а съпругата му - кралица консорт Елизабет.

Въпреки тежкия говорен дефект, от който Джордж страда от детството, той успява да произнесе първата си реч като крал почти без заекване.

Преди това кралят учи дълги години при изтъкнат логопед, който му предава методи за справяне със заекването. Но публичното говорене продължава да бъде трудно за него. Този епизод от биографията на Джордж VI е разказан във филма "Речта на краля!" с участието на Колин Фърт .

Крал Джордж VI (вдясно), кралица съпруг Елизабет (вляво) с дъщерите Елизабет и Маргарет и кралицата майка, 1937 г.

Крал Джордж VI (вдясно), кралица съпруг Елизабет (вляво) с дъщерите Елизабет и Маргарет и кралицата майка, 1937 г.

Снимка: AP

Но сега е невъзможно да се избегне общуването с народа. Кралят трябва постоянно да говори и да говори с хора, включително световни лидери от онова време. Джордж VI се срещна с президента на САЩ Франклин Рузвелт и лидера на френската съпротива Шарл дьо Гол, а британският премиер Уинстън Чърчил е негов най-близък сътрудник.

Джордж VI се отличава с неочаквана широта на възгледите за своето време и позиция и се опитва да не обръща внимание на класовите различия или цвета на кожата. Така че, противно на традицията, той не търси булка от кралски произход (за разлика от дъщеря си: потомъкът на монарсите на Гърция и Дания става съпруг на Елизабет II).

Джордж предизвикателно отхвърля расизма, който за аристократите от онова време е в реда на нещата.

Още преди коронацията си той шокира висшето общество, като играе тенис на двойки с чернокож атлет. По-късно, по време на пътуване до Южна Африка, той е унизен, когато му е забранено да се ръкува с чернокожи. 

След избухването на Втората световна война Джордж VI отказва да бъде евакуиран от Лондон. Той посещава жертвите на германските бомбардировки, среща се с обикновени граждани в бомбоубежища, прави пътувания до военни фабрики и позиции на британските войски, включително почти на фронтовата линия.

По време на една от нощните бомбардировки в Лондон германска бомба удря Бъкингамския дворец, където са Джордж VI и съпругата му. Никой от членовете на кралското семейство не е пострадал, но това показва, че кралят е бил в не по-малка опасност от своите поданици и то по собствена воля.

Когато продажбата на масло, захар, месо и други хранителни продукти е ограничена във воюващата Великобритания, Джордж VI, заедно с обикновените британци използва купони за дажба.

През 1943 г. Джордж VI пътува до освободената Северна Африка и Малта, през 1944 г., след десанта на войските в Нормандия, той повдига морала на войниците, които откриват втори фронт, след което отиват в Южна Италия, току-що завзета от нацистите. По-малкият брат на краля участва в боевете и загива през 1942 г.

До началото на управлението на Джордж VI Британската империя все още има колонии в Азия и Африка. Разпадането на империята започва да набира скорост едва след Втората световна война.

През 1947 г. Британска Индия получава независимост, която сега включва Индия и Пакистан. Тогава британската корона губи Цейлон (сега Шри Ланка) и Мианмар, а палестинската земя, която дотогава е контролирана от Великобритания, е дадена на Израел. През 1951 г. Либия и Оман напускат империята.

Още в младостта си Джордж се пристрастява към никотина и цял живот е заклет пушач. Според легендата, докато учел в университета, учителят го хванал с цигара. Той се опитал да накаже принца и заявил, че подобно поведение хвърля сянка върху кралското семейство. „Но ние не сме семейство, ние сме компания“, отвръща той и продължи да пуши.

Това се превръща в жаргонен термин за кралското семейство, който се използва и до днес. Дори принц Хари и Меган Маркъл, в известно интервю с Опра Уинфри, нарекоха кралското семейство Фирмата.

След войната здравето на Джордж VI започва да се влошава и тютюнопушенето е причина за повечето му заболявания. В резултат на това кралят е диагностициран с рак на белия дроб, а през последните месеци от живота си той трябва да се оттегли почти в пенсия поради болест.

На 6 февруари 1952 г. Джордж VI умира в съня си на 57-годишна възраст. Новината за това заварва голямата му дъщеря, принцеса Елизабет, в Кения, където е на посещение. Тя се завърна в Обединеното кралство като кралица.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай