ЮНЕСКО ни подкрепи срещу кражбата на бг история

Правителството ще продължава да търси диалог, без да прави компромиси, заяви министър Стоянович

ЮНЕСКО ни подкрепи срещу кражбата на бг история | StandartNews.com

София. Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция изпрати писмо, в което поиска да бъдат покрити етикетите, включително и на английски език, отнасящи се за Гоце Делчев и Знамето на Крушевската република, на пътуващата изложба „Идентичност и памет на Балканите през XIX век". Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Реакцията на ЮНЕСКО, организатор на изложбата, идва ден след острото несъгласие от българска страна, изразено от министъра на културата д-р Петър Стоянович и директора на Националния исторически музей (НИМ) ст.н.с. д-р Божидар Димитров за текстовете под експонатите.

Писмото, подписано от новия ръководител на Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция Йоланда Вале, е до националните комисии на ЮНЕСКО в Сърбия, България и, както е написано в текста, Бивша Югославска Република Македония. Спира се и продажбата на каталога на изложбата.

В писмото се предлага да бъдат взети предвид текстовете на проф. Мария Тодорова, научен консултант на изложбата, в които Гоце Делчев е представен така, както настояват историците от НИМ – като ръководител на Български Македоно-одрински революционни комитети.

„Удовлетворени сме, че се постигна разумно решение по опита за фалшифициране на българската история. Радвам се, че навременната и безкомпромисна реакция на Министерство на културата, съвместно с НИМ, защити националния интерес. Държа да подчертая, че българското правителство ще продължава да търси пътя на диалога и разбирателството, без да става жертва на компромиси с националната ни история", заяви министър Стоянович.

Божидар Димитров определи нареждането на регионалното бюро на ЮНЕСКО като успех на българското Министерство на културата, което решително се обяви против двете фалшификации на българската история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай