Яки момчета плашат София с обсада

Нейков излъгал, дал печелившите обекти на фирми

Яки момчета плашат София с обсада | StandartNews.com

Нов протест, този път изцяло съставен от яки момчета, може да блокира София в близките дни. Борци, боксьори, джудисти, щангисти и всякакви бойци се заканиха да излязат на улицата на 1 ноември заради неуредици със спортните зали, некомпетентното им стопанисване и опасността да бъдат лишени от възможността да тренират. Основната причина за недоволството са действията на бившия спортен министър от кабинета "Борисов" Свилен Нейков. Надеждата на силоваците е сегашното правителство все пак да се заеме сериозно с разрешаването на проблема. И да спрат да бъдат единствените, които плащат наем в България.

Всичко започва след решение на правителството на ГЕРБ от 2011 г., с което базата на Обединени спортни клубове ЦСКА на "4-ти километър" е прехвърлена от Министерство на отбраната към Министерство на физическото възпитание и спорта. От този момент започва сагата с обектите, които са в окаяно състояние и пред тотална разруха. В нея освен спортистите на ОСК ЦСКА тренират и младите надежди от спортното училище "Ген. Владимир Стойчев". Заради неуредиците в момента юношите няма къде да провеждат подготовката си и им се налага да използват базата в Дианабад вместо тази, която е до училището. На практика спортното ведомство получава даром обектите на ОСК ЦСКА.

Най-апетитната хапка всъщност е плувният комплекс

"Червено знаме", тенис кортовете и паркингите към тях, които се преотдават на частници за солидни наеми. Към тях в пакет обаче вървят и залите по волейбол, спортна гимнастика, борба, джудо, самбо и бокс. Отделно има лекоатлетическа писта, която се използва за картинг и стрелбище в комплект със спортното училище "Ген. Владимир Стойчев". Една от афишираните цели на тогавашните управници от ГЕРБ е в района на "Арена Армеец" да бъде изграден олимпийски център. Оказва се обаче, че инвестицията надхвърля 30 млн. лева, което е твърде висока цена дори за експремиера Бойко Борисов. Въпреки това базата се прехвърля между различните ведомства, защото преотдаването й под наем се оказва доста изгодно, обясняват потърпевшите състезатели и треньори. В момента от ОСК ЦСКА трябва да плащат наем, но понеже нямат средства, не го правят. Тече процедура по прекратяване на договора, което пък допълнително води до начисляването на лихви, а спортистите са заплашени да бъдат изхвърлени на улицата. "Когато бяхме към МО, плащахме само консумативи, ток и вода. Свилен Нейков заедно с Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова и Аньо Ангелов решиха, че ще е по-добре да минем към спортното министерство. Нейков ни убеждаваше, че ще е добре за нас, но след като базата бе прехвърлена, изведнъж ни обясни, че трябва да минем през търг, да кандидатстваме за залите. После дойде оценител и ни обясниха, че трябва да се плаща наем за използването на базата. Нейков ни убеждаваше, че сумата ще е символична, но съвсем не беше така. Само за залата по борба на месец се искат 650 лева. Заедно с всички разходи по подготовката на състезателите и обезпечаването на базата, месечно се плащат едни 2000 лева. Самите ние сме инвестирали над 60 000 лева за ремонт. Сега на практика нямаме пари за тренировки и състезания", обяснява пред "Стандарт" треньорът по борба Мариян Бяндов. Все пак говорим за некомерсиални спортове или отбори, които развиват почти изцяло юношенки спорт.

Действително моментното състояние на спортния център е повече от окаяно. В голяма част от залите

таванът тече, няма отопление и прозорците са изпочупени

липсват дори елементарни условия за нормална спортна подготовка. Спортисти и треньори полагат огромни грижи, за да държат поне малкото съоръжения в приличен вид, дори им се налага да вадят пари от джоба за най-дребни ремонти. Оказа се, че след прехвърлянето за базата на ОСК ЦСКА не се ползват преференции, тъй като от спортното ведомство се позовават на Закона за физическото възпитание и спорта. Причината е, че клубът е използвал обекта повече от 20 години по договори за съвместна дейност по Закона за въоръжените сили и сега няма право на преференции. Тъй като наемите не се плащат, има разпореждане борбата, щангите, спортната гимнастика, джудото и самбото да напуснат залите. "Свилен Нейков не си удържа на думата. Бяхме се разбрали залите да бъдат прехвърлени на спортното училище "Ген. Владимир Стойчев" и да ни бъдат предоставени без наем за развиване на професионален спорт. Пискахме от и Фандъкова да се стопанисват от общината, както е в много други градове, но отново не бе прието", обяснява Бяндов. Борците разказват, че дори са ходили в спортното ведомство, за да преговарят, но били изгонени с охрана. Сега се канят за ефективни действия, освен на протести по улиците, част от спортистите имат намерение да се барикадират в базите и, ако се наложи, да се бият, за да ги запазят. От министерството на спорта пък твърдят, че задълженията на клубовете по класическа борба, тежка атлетика и джудо са най-големи и не искат да заплатят натрупаните дългове, които са близо 7000 лева. Щангистите пък изобщо не са сключвали договор и отказват да напуснат залата си. Представителите на джудото и джиу-джицуто са в същото положение и вече са натрупали около 3000 лева дългове. "Ако няма решение на проблема, ще излезем на протест, просто нямаме друг избор", отсича Бяндов. Освен състезатели и треньори в подкрепа излизат и привържениците на ЦСКА, както и редица

бунтари от февруарските протести

В специално обръщение до президента, министър-председателя и Народното събрание, феновете на "армейците" заявяват: "Обръщаме се към вас за разрешаване на всички проблеми на ОСК ЦСКА във връзка с базата, тъй като ние сме единственият български отбор, чиято база, намираща се на "4-ти километър" в град София бе разрушена и юношите на ОСК ЦСКА няма къде да тренират". Хора от агитката се заканиха, че ако не се разреши проблемът, ще щурмуват сградата на спортното ведомство, както направиха с тази на БФС през лятото.
Захари БЕЛЧЕВ

За прокурор

"Петобойци" от Ихтиман
лапнаха лятната къпалня

Басейн "Червено знаме" премина тази пролет в ръцете на клуб по модерен петобой от град Ихтиман! Любопитното е, че новият собственик е изникнал месец преди търга, а басейнът е ремонтиран от неговия председател, с пари от МФВС, но година по-рано. Става въпрос за 200 000 лв. Същото се отнася за тенис кортовете и паркинга пред съоръжението.

Сделката е задвижена от Министерството на физическото възпитание и спорта в началото на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай