Вторник,

Възможно ли е? Сензационна новина за Леонардо Да Винчи

От: Редактор -
3097
Възможно ли е? Сензационна новина за Леонардо Да Винчи
A
A
A

Леонардо да Винчи, създател на най-известната картна в света - "Джокондата" - по-позната като Мона Лиза и символ на Ренесанса, е бил наполовина италианец, наполовина роб, съобщи АФП, цитирайки университетско изследване, според което майката на художника Катерина е била робиня в цирк.

Досега се смяташе, че майката на Леонардо е била дъщеря на селянин от Тоскана, пояснява БТА.

Карло Веке, професор по ренесансова литература и преподавател в университета в Неапол, обаче смята, че майката на Леонардо е с кавказки произход, продавана и препродавана в Константинопол и Венеция. Накрая тя е докарана във Флоренция, където е срещнала младия нотариус Пиетро да Винчи.

Заключенията на Веке са въз основа на архиви. Съществува документ от 1452 г., написан от Пиетро да Винчи, в който се споменава за "освобождаването" на Катерина. Теорията на Веке е представена на пресконференция във вторник.

Професор Веке подчерта, че документът показва, че "Да Винчи е обичал Катерина по времето, когато е била още робиня, имал е дете от нея и ѝ е помогнал да бъде отново свободна."

Тази теория е радикална промяна спрямо общоприетото схващане, че художникът е плод на любовта между Пиетро да Винчи и младо селско момиче от Тоскана - Катерина Ди Мео Липи.

Според Карло Веке майката робиня и мигрантка е оставила очевиден отпечатък в творчеството на Леонардо да Винчи и е представлявала вдъхновение в неговата научна работа и в интелектуалните му занимания.

Леонардо да Винчи се изявява в множество области - скулптура, живопис, графика, музика. Има и научни интереси.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com