Вятърът затвори пристанища

Вятърът затвори пристанища | StandartNews.com

Силният вятър затвори пристанището в Бургас и Варна. До 15 метра в секунда стига скоростта му. В открито море пък вълнението е 7-8 бала. Въпреки силният вятър и дъжда големи поражения в страната няма.

Във Враца ураганът е съборил един електрически стълб на земята. Заради това цял квартал е останал без ток. Най-вероятно аварията ще се отстрани в понеделник.

Заради очакваните силни валежи и вятър е обявен червен код в областите Кърджали и Смолян. Там сутринта се изля дъжд от 50 литра на кв. метър. Въпреки това наводнения не се очакват, нито преливане на големите язовири. Опасни остават само малките селски микро-язовири.

Оранжев код е в сила за други четири области на страната - Благоевград, Хасково, Пловдив и Пазарджик. Жълт пък е обявен за 20 области заради бурен вятър.

На Мургаш и на Черни връх ураганният вятър е толкова силен, че уредите трудно измерват скоростта му - над 144 км в час. До края на деня ще остане ветровито навсякъде. Изключение правят само Видинска и Плевенска област.

Времето ще остане лошо и през новата седмица. През нощта в цялата страна ще вали дъжд и ще духа силен южен вятър. Минималните температури ще са между 8° и 13°, а в източните райони 16° - 19°, съобщиха от НИМХ. 

В понеделник времето ще е облачно и дъждовно. В Източна България ще остане ветровито - с умерен до силен вятър, но градусите ще са топли - от 14°-19° в западните до 20° - 22° в източните райони.

Във вторник ще духа умерен западен вятър и температурите ще се понижат - минималните ще са предимно между 3° и 8°, а максималните - между 9° и 14°. Валежите ще спрат и облачността ще се разкъсва.

В сряда отново ще има облаци. Вятърът ще смени посоката си от изток-югоизток и ще е слаб. Сутринта ще е студено с минимални температури между 0° и 5°, а максималните ще са между 12° и 17°.

В четвъртък отново ще преобладава облачно време и на много места от запад на изток ще превали. В събота и неделя обаче слънцето ще се усмихне и ще стане с два-три градуса по-топло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай