Събота,

Във Великобритания се появи 3D зебра

От: стандарт -
207
Във Великобритания се появи 3D зебра
A
A
A

Във Великобритания се появи 3D зебра

Да се пресича пътят на пешеходна зебра винаги е изнервящо: водачите на автомобили или не спират, или надуват клаксона. Но в Англия са намерили решение на този проблем. На улица Сент-Джонс-Вуд-Хай-стрит в Лондон управата на града направила експеримент, като заменила обикновената пешеходна пътекас 3D зебра, пише ВВС. Самата зебра въздейства на базата на оптическата илюзия, като създава плаващ ефект. 12 месеца този участък ще бъде наблюдаван, като ще се установява дали пресичането на улицата за пешеходците е станало по-безопасно. И ако експериментът се окаже успешен, такива зебри ще бъдат поставени из цялата страна. Това е най-известното кръстовище в Лондон, което са увековечили в своите песни Битълс. 

Решението за поставяне на такава зебра било взето, след като живеещите наоколо и ръководството на близкото училище изразили безпокойство за натовареното движение и безопасността на учениците.

Подобна пешеходна зебра има и в Индия, където се е наблюдавал положителен резултат: скоростта на колиге по пътя се понижила от 50 на 30 км/ч.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички