Втора световна!Невиждани кадри от превзетия Берлин

Вижте уникалните снимки

Втора световна!Невиждани кадри от превзетия Берлин | StandartNews.com

Невиждани досега кадри от края на Втората световна война и превзетия Берлин публикува Лента.ру. В продължение на много години фотографът Артур Бондар търси и купува в Русия и други републики от бившия СССР снимки, направени от обикновени съветски войници в Берлин през 1945 г., които руското издание извади за първи път на бял свят.

След края на войната за много обикновени германци е опасно да снимат по улиците на своите градове. В много случаи това просто е невъзможно. Затова по-голямата част от кадрите на разрушен Берлин през първите следвоенни месеци остават в обективите на западни фотографи, по-рядко съветски. По това време съветските граждани почти нямат опит в ползването на фотоапарат, защото мнозина от тях даже не знаят какво е това. В предвоенния СССР фотографското оборудване е много скъпо, а по време на войната използването му без специално разрешение е равносилно на шпионаж.

Но с края на войната ситуацията се променя. Много съветски войници и офицери се сдобиват с плячкосано фотографско оборудване и филм. Услуги за тях предлагат опитни майстори от немски фотостудия, които постепенно възобновяват работата си в следвоенния Берлин. Цензурата вече не е толкова сурова, както по време на войната. Оцелелите портрети на съветски войници на фона на руините на Берлин показват истинското ежедневие на столицата на победена Германия през 1945 година.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай