Всеки четвърти младеж в България е безработен

От 2008 година до днес безработните млади хора у нас са нараснали с 15 хил.

Всеки четвърти младеж в България е безработен | StandartNews.com

София. Всеки четвърти младеж в България е без работа. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова по време на дискусия за младежката безработица и проблема с липсата на подготвени кадри за различните сектори.

По думите й от 2008 година до днес безработните млади хора у нас са нараснали с 15 хил.

Янкова подчерта, че основните фактори, заради които младежите трудно си намират работа е, че голяма част от тях нямат ключови компетенции по специалността си, а и не владеят чужди езици.

Те обясни, че повечето от тях не желаят да работят на пълен работен ден. Освен това голяма част от търсещите работа срещат проблеми в това да напишат коректно автобиографията си или как да се държат на интервю за дадена позиция. Въпреки това самооценката им е висока, предаде "Инвестор.бг"

Според Пламен Димитров от КНСБ макар наистина младежите да не са подготвени за пазара на труда, работодателите също не предлагат адекватни позиции и „сякаш не знаят какви хора търсят".

"България е на седмо място в Европейския съюз по ниво на младежка безработица, но на второ място по темп на нарастване на този вид безработица", обясни Томчо Томов, ръководител на националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара. По думите му вече се очертава тенденция на нарастване на безработните със средно и висше образование.

Според евродепутата Ивайло Калфин основното решение за намаляване на младежката безработица е въвеждането на дуалната система за обучение. Това представлява метод за професионална подготовка на младежите още докато учат средното си образование, поясни той. В страни като Германия, Австрия и Швейцария в училищата с такъв вид подготовка учениците прекарват почти 80% от учебното си време в практика - във фирми, предприятия, в различни сегменти на бизнеса. През останалата част от времето те учат общи предмети. Калфин подчерта, че не става дума за стаж, а за платена работа с пенсионни и здравни осигуровки. След завършване на обучението младежите получават не само професионални умения и стаж, но и определена насока, в която да се насочат, каза Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай