Военният музей на оръжие за стогодишен юбилей

Военният музей на оръжие  за стогодишен юбилей | StandartNews.com

Показват сабята на Луи Айер и бинокъл на Тодор Паница

Да си юбиляр е приятно, но и задължава, особено когато навършваш един век. Тази година тази чест споходи Националния военноисторически музей. Вчера той стартира своята програма, посветена на събитието с изложба под наслова "Памет за бъдещето". Тя представя най-ценните дарения, получени от музея през изминалата година. Някои от тях са лични вещи на емблематични за българската история личности. Други представляват стари оръжия, получени от действащите части на българската армия, както и от отделни бивши и действащи офицери. Затова НВИМ открива годината на своя юбилей с този жест на признателност към всички, които вече век обогатяват фонда на музея и показват съпричастност към мисията да се съхрани българското историческо наследство за поколенията.
Защото наистина се оказва, че

патриотизмът не е празна дума

Поне за потомците на героите ни от отминалите войни. Най-ценните експонати са дарени от внуците на техните някогашни притежатели. Така любителите на военната история ще видят парадния мундир на легендарния български летец Симеон Петров, дарен на музея от неговата внучка Рада Сеченска. По същия начин достояние на музея са станали документите и отличията на първия водолаз в българската армия Густав Карлсон, предоставени от неговия внук Валентин Йорданов Карлсон. Своето място в експозицията са намерили и вещите на един от чужденците, дали живота си за българската кауза - знаменития Луи Айер. Спортните фенове знаят, че той е един от бащите на българския футбол, но малцина са тези, които са запознати с факта, че той загива като командир на рота от 33 пехотен свищовски полк при отбраната на Дойран през 1916 г. Личната му сабя с ножница, войнишки кръст и ордени са дарени от живеещия в Швейцария внук Луи Коста Айер. Бинокълът на славния македонски войвода Тодор Паница пък е станал част от фонда на музея чрез неговата потомка Елисавета Миладинова, а българско бойно знаме, образец 1937 г., е дарено от частния колекционер Димитър Нейков.
Макар и оредяла като бройка, действащата ни армия също се е представя достойно по повод стогодишнината на музея. Посетителите ще имат възможност отблизо

да се запознаят с най-различни модели пистолети

Някои от тях са наистина уникални, като ТОЗ-35, образец 1961 г. с неговата сложна дървена ръкохватка, или сигналният пистолет от 1917 г., дело на обикновения български подофицер Димитър Момчилов от 26 пехотен полк. Както и всякакви марки картечници, с които родната ни войска се е сражавала във войните от миналия век.

В изложбата не липсват и будещите неприятни асоциации, но неизбежни и необходими след битката големи походни комплекти от немски и съветски медицински инструменти от Втората световна война, минотърсачни и миночистачни апарати, походна химична лаборатория. А също и прибор за далечно фотографиране, който би хвърлил във възторг всеки днешен папарак.

Самото откриване започна с представяне на програмата за честването на 100-годишнината от създаването на НВИМ. Във фоайето на музея е поставена времева капсула тип урна, издържана в класически армейски стил. В нея през цялата година ще се събират текстове, снимки и видеопослания, свързани със спомени и мнения за музея. В края на годината тя ще бъде запечатана и прибрана в хранилището на музея за идното поколение. С изричната заповед: "Да се отвори на 4 юли 2041 г.!" Когато ще бъде следващият, 125-годишен юбилей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай