Военна академия събра младите възрожденци

Военна академия събра младите възрожденци | StandartNews.com

За година клубовете в цялата страна скочиха от 37 на 200

Учете децата на родолюбие, призова вицепрезидентът Маргарита Попова

"Вси като рой подир знамето да пристъпяте", казал Стоил Войвода, докато строявал четата си. Заветните думи са изписани и на знамето ни, казва с гордост Пеньо, седмокласник от село Стоил Войвода. В неговото училище "Отец Паисий" е сформиран клуб "Млади възрожденци", каквито вече има над 200 в цялата страна. Момчето пък е един от 400-те участници във Втората национална среща на клубовете "Млади възрожденци", която се състоя вчера в аулата на Военната академия "Г. С. Раковски".

Учениците разказаха за своите родолюбиви и добродетелни инициативи, за стиховете си, есета, рисунки и театрални представления, свързани с дейците на нашето Възраждане и национално-освободителните борби. Клубовете бяха създадени по идея на Общобългарския комитет "Васил Левски", под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. За по-малко от година и половина в България те вече са над 200, а в тях членуват 3000 деца.

"Знаем ли днес, в 21. век, как да поощряваме честните, безсмъртните и как да се отнасяме с безчестните или все така вървим и ги слагаме един до друг, за да оправдаваме собственото си незнание, безсилие или защото не можем, колкото могат другите. Левски е повече от една личност, той е идея, символ и идеал".

Думите са част от словото на вицепрезидента Маргарита Попова по време на втората национална среща на клубовете "Млади възрожденци.

Клубовете са независима патриотична обществена организация на ученици с доброволно членство. Освен в училищата у нас те се организират и зад граница, където има български общности. Основната им цел е утвърждаване на национално-патриотичните ценности и идеали сред учениците. Клубовете поддържат и развиват интереса на децата към българската история, литература и култура, както и към социалните дейности и спорта.
"Обичам ви и вървя с вашия ентусиазъм.

Когато човек има последователи, значи чертае бъдещето

каза още вицепрезидентът. По думите й, мнозина нейни колеги политици държат над главите си портрети на Апостола на свободата и всеки иска да го открие посвоему, да намери нещо за себе си. Попова благодари на всички деца, които са пожелали да работят в клубовете "Млади възрожденци", както и на техните родители. "Посланието ми е към учителите - учете децата на родолюбие и ни търсете.

Няма да имаме реформи в образованието, докато не погледнем на родолюбивото възпитание като на процес, в който участват учители, родители и деца. Докато не разберем, че не можем да искаме от нашите учители, за което ние политиците нехаем и не сме ви създали никакви условия, докато не разберем, че нашите ценности: род, дом, семейно огнище и ценности като единение, заедност, честност са преди част от ценностите на нашия континент, на стара Европа, която днес страда", каза вицепрезидентът. Тя награди с плакет и грамота председателя на Общобългарски комитет "Васил Левски" Васил Василев, по чиято инициатива са създадени клубовете "Млади възрожденци". Той посочи, че за две години от 37 клубовете вече са близо 200. "Тайно може би съм се надявал, но не съм предполагам, че ще направите нещо толкова мащабно. Тези инициативи, които непрекъснато измисляте, ще бъдат толкова силни, че ще обхващат все повече и повече дейности", каза още Василев.

"Искаме да възпитаме у децата и ценностите, които

като че ли малко се позагубиха в днешно време

- съпричастност, състрадание", сподели Гриша Горецов, ръководител на клуб "Млади възрожденци" към основно училище "Христо Ботев" в с. Енина. За Коледа членовете му подготвили за възрастните, самотни хора празнични картички, организирали литературни четения. "Занимава ни националната и местната, преди всичко - възрожденска история на България, като наблягаме на патриотичното възпитание на учениците, тъй като районът ни е сериозен културен и просветен център, училището ни е на 200 години, читалището - на 150 г., а в църквата ни е пребивавал Апостол Левски, където е основал таен комитет, сподели Горецов. За разлика от масовата представа за днешните ученици като хора, които не познават историята и героите ни, младите възрожденци от цяла България оборват клишетата на прехода с искреното си родолюбие. Правят го от сърце, а не по задължение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай