Владици си пращат пощенски гълъби

Игуменът на Бачковския твърди, че му надписали сумата

Владици си пращат пощенски гълъби | StandartNews.com

София. "Ще ти пратя вест по пощенски гълъб" или "Ще ти бия една телеграма". Това са най-новите шеги сред висшия клир, който не на майтап остана без мобилни телефони.

Владиците са вкарани в истински екшън и на воля "благославят" игумена на Бачковския манастир епископ Борис, заради когото им е отрязано "алото". Както "Стандарт" вчера съобщи, телефоните на цялата група от 20 абонати на Св. синод са спрени заради негова неплатена сметка.

Изолирани от мобилния свят останаха патриарх Максим, митрополити, служители на синода. Без "ало" са и ректорите на семинариите, както и игумени. Джиесеми ползват само онези от тях, които имат карта и в някой от другите мобилни оператори. Останалите, ако искат да имат връзка със света, трябва да стоят приковани до бюрата си. Проверка на "Стандарт" в София установи, че е почти невъзможно да бъде намерен някой от водещите духовници на служебния му телефон поради многото им ангажименти из града.

За проблема с телефона на дядо Борис се знаело отдавна, разказаха източници от синодалната палата. Тъй като в мобилния оператор знаят чия е групата, явно дълго време са правили отсрочки специално за клира. Главният секретар на синода епископ Наум предупреждавал преди месеци дядо Борис, че от фирмата му звънят. Игуменът обаче разгневено отвръщал, че няма да плати. Обяснил, че сметките му са надписани, затова ще съди оператора. "Стандарт" направи десетки неуспешни опита вчера да се свърже с дядо Наум за повече информация. На дърво удариха и опитите ни да намерим епископ Борис, на който и да е от двата му други джиесема. Синодалната телефонна група ползва отстъпки за разговори и членовете й общуват помежду си без пари. Иначе всеки сам си плаща сметката. На митрополитите сумите им се удържат от заплатата. Като игумен обаче на дядо Борис заплатата му се плаща от манастира, въпреки че обителта е от т.нар. ставропигии (на пряко подчинение на Св. синод). По неофициална информация задължението му е 964,70 лв. Номерът е бил спрян от него през 2011 г. с три неплатени фактури, които той отказвал да погаси. Първата е от май 2011 г. на стойност 102,33 лв., втората от юни 2011-а за 752,96 лв., а третата - от август същата година за 108,79 лв. По сметката на групата вече има внесени 945,27 лв., но не е ясно кога и от кого. В момента остава да се платят 19,43 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай