Вижте кой ще търси живот на Марс

САЩ и Китай влязоха в бясна надпревара за проучването на Червената планета

Вижте кой ще търси живот на Марс | StandartNews.com

САЩ и Китай влязоха в бясна надпревара за проучването на Марс.

Американската космическа агенция НАСА показа на журналисти марсохода, който ще бъде изстрелян към Марс през юли 2020 година. Представянето на уникалния робот стана при изключителни мерки за сигурност. Репортерите бяха облечени в предпазни костюми, като не им бе позволено да носят вълнени дрехи. Предварително бяха инструктирани да не си слагат дори парфюм, съобщават щатските медии.

Стремежът ни е да открием следи от живот на Марс, не можем да си позволим замърсяване на средата с бактерии или други организми от Земята, обясни мерките Крис Чателиър .

Апаратът трябва да кацне в кратера "Джезеро" на Марс Марсоходът  ще търси следи от живот, но и ще извършва опити, които да подготвят хората за кацане на Червената планета.

В същото време пък Китай успешно изстреля една от най-мощните ракети в света. Това е първа стъпка от планираната за 2020 година китайска мисия до Марс. На борда на ракетата се е намирал комуникационен сателит от ново поколение. Според китайски експерти мисията на сателита ще промени позицията на Китай от последовател в лидер в космическите комуникации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай