Винетките с нова защита

Само един e хванат да кара с фалшив стикер през тази година

Винетките с нова защита | StandartNews.com

София. Две нива на защита ще пазят винетките от фалшификатори през следващата 2014 година. Първото ниво на защита е релеф при пипане и е същото както в тазгодишните стикери. Второто ново ниво е 3D холограма, която се чете при смяна на ъгъла на гледане на документа. Това обясни регионалният министър Десислава Терзиева, която представи новите модели на стикерите, които вече са в продажба.

През тази година заради по-добрата защита е хванат само един водач, който е пробвал да фалшифицира стикерите, докато през 2012 г. са хванати 568 подправени винетки. Въпреки това защитата е допълнена, защото технологиите се променят, а с тях и способностите на фалшификаторите, обясни пътният шеф Стефан Чайков.

От вторник новите стикери са в продажба, като в мрежата има както от тазгодишния, така и от новия модел. Винетките за 2012 г. са валидни до края на януари 2014 г., припомни Терзиева. Цените на стикерите също остават непроменени. Годишните винетки за леки автомобили отново ще струват 67 лв., месечните - 25 лв., а седмичните - 10 лв. Годишните винетки за микробуси и автобуси, според това доколко еко са возилата, ще се продават на цени от 526 до 684 лв., а за тежкотоварните камиони на цена от 1000 лв. до 1300 лв. Приходите от продажбата на винетки до края на годината ще надхвърлят 216 млн. лв., а събраните пътни такси още 9,5 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай