"Виктория" ни тръшва в края на месеца

Щамът идва от САЩ, където уби неколцина

"Виктория" ни тръшва в края на месеца | StandartNews.com

София. Грипът "Виктория" ще натръшка българите до 2-3 седмици. Очакванията са тази година да има повече разболели се от миналата година – около 10-12% от населението.

Това прогнозира пред бТВ главният републикански здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Успокояващото е, че не за всички ще се наложи хоспитализация. Експертът препоръча да не се прибягва до самолечение, а да се потърси веднага лекарска помощ. Той уточни, че в около 95% от смъртните случи става въпрос за закъсняла диагноза, затова и призова хората да не прибягват до самостоятелно лечение, както и да не си купуват сами антибиотици.

Болниците имат готовност и разполагат с необходимите легла. Допълнително ще бъдат осигурени и антивирусни средства за най-рисковите групи – възрастни хора и деца.

Д-р Кунчев поясни, че става въпрос за идващия от САЩ щам „Виктория”, който вече взе жертви там. Според него обаче различните щамове невинаги са еднакво агресивни в различните континенти.

Специалистът успокои, че болестта е позната - със симптоми висока температура, силно главоболие, отпадналост, болки в мускулите, и обикновено отшумява за около седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай