Виелици и преспи в половин България

Виелици и преспи в половин България | StandartNews.com

Студът идва с ураган, код червен на границата със Сърбия

Виелици и преспи ще има в половин България днес. Жълт код за силен вятър, сняг и поледици е обявен за 19 области в страната, предупредиха синоптиците. Ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад, с пориви до 20-25 м/сек. С него ще започне застудяване.

Живакът в термометрите се очаква да падне до минус 10 градуса. Още по-студено ще бъде във вторник, въпреки че вятърът ще отслабне. В сряда и четвъртък минималните температури на места в северозападната половина от страната ще са около минус 15 градуса. Над северните райони ще има разкъсана облачност до слънчево време. Вчера Сърбия обяви червен код за сняг в пограничните райони с България. "Активираме оперативното звено в министерството. Ангажираните институции са в режим на мобилизация", съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Синоптиците прогнозираха, че валежите ще започнат привечер. Очаква се повишаване на водните нива в цялата страна. Река Тунджа при Елхово остава в зоната на оранжев код - "Риск за тревога".

Жълтият код за силен вятър, сняг и поледици е в сила за Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград,Шумен, Добрич, Варна и Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай