Велчев с фаворит за главен прокурор

Новият ВСС се закле

Велчев с фаворит за главен прокурор | StandartNews.com

София. Главният прокурор Борис Велчев вече има фаворит за наследник на поста. Обвинител №1 призна, че ще каже името му пред членовете на новия Висш съдебен съвет, веднага след като стартира процедурата за избор.

„Убеден съм, че следващият главен прокурор, който и да е той, със сигурност ще възприеме част от нещата, които аз съм правил. Убеден съм и че ще има своя визия за нещата, които ще прави и се надявам те да са по-добри от моите”, заяви Велчев. Новият ВСС трябва да стартира процедура по избора на нов обвинител №1.

На церемонията по встъпването в длъжност присъстваха председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президентът Росен Плевнелиев, правосъдният министър Диана Ковачева, шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова, главният прокурор Борис Велчев, председателят на ВКС проф. Лазар Груев и председателят на ВАС Георги Колев, депутати и дипломати.

Държавният глава Росен Плевнелиев пък пожела на новия кадрови орган в съдебната система да взима решенията си не само заради Брюксел, но и заради обществото. На въпрос дали според него са избрани прозрачно най-добрите кандидати, той отвърна в библейски стил: „По делата ще ги познаете“.

Досегашният представляващ ВСС Анелия Мингова пожела здраве, сили и много мъдрост и да вземат правилните решения, както и новият ВСС първи трябва да оцени непостигнатото и несвършеното от предния състав.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай