Васил Николов - Откривателят на Солницата

Васил Николов - Откривателят на Солницата | StandartNews.com

Проф. Васил Николов намери най-стария град в Европа

Успехът съпътства тези, които знаят какво искат. Все дано дали става въпрос за политика, бизнес или наука. Това в пълна сила важи и за член-кореспондент проф. Васил Николов. Той е роден в Горна Оряховица на 31 декември 1951 г. Състудентите му се шегуваха, че трябва да е роден в Габрово, защото кара с един масраф и Нова година, и рожден ден, и имен ден. Васко с охота се включваше в тази шега, но иначе не се шегуваше нито с изпитите - завърши като пълен отличник - нито с научните си амбиции. А те бяха ясни още от първи курс - ще бъде не просто археолог, а археолог праисторик. Студентската му страст бе да открие следи от мезолита (среднокаменната епоха) в българските земи. И дори успя да организира студентски експедиции. Мезолитни находища не се откриха, но излязоха цели томове със резултатите от тези и други археологически, етнографски и исторически студентски изследвания, на които той бе един от авторите и редакторите.

Съвсем естествено последва докторантура, защитена през 1982 г., специализации в престижните университети в Германия - Саарския и Хумболтовия, а също и в център "Мелани" в Истанбул. От 1990 г. Васил Николов е доцент, а през 1999 г. стана професор в Националния археологически институт с музей при БАН., на който през 2003-2007 г. бе и директор. Да се изброяват водените от него експедиции, разкопки и експозиции е безсмислено. Както и стотиците му публикации, включително и в най-престижни немски издания - сигурно няма да стигнат и две вестникарски страници. Но не може да не се спомене за работата му в праисторическото селище до Караново, неолитното светилище до Капитан Андреево, раннонеолитното селище в софийския кв. "Слатина". Което отпраща историята на нашата столица далеч назад в хилядолетията.

Но, разбира се, върхът на неговите открития е провадийската "Солница" - най-старото укрепено селище в Европа. Или по-точно - първият европейски град, превърнал се вече в туристическа атракция.

Както често става в България, по-лесно е да признаят в Европа, отколкото у дома. Защото Васил Николов отдавна е член-кореспондент на Австрийския археологически институт и на Центъра за археология и история на културата на Черноморския регион в Хале, Германия. А през 2008-а получава и Ордена за заслуги на Федерална република Германия.
Казват, че 7 е щастливо число. Съгласно правилника на БАН, пред член-кореспондент Васил Николов има още 7 "щатни" години за нови отрития. Въпреки че за таланта възраст няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай