Ваня излезе от кома, помни полета в шахтата

Не е имало токов удар, отрекоха и другата версия за инцидента от ЕВН

Ваня излезе от кома, помни полета в шахтата | StandartNews.com

Падналият асансьор бил тестван преди 3 месеца, изправен е

51-годишната бургазлийка Ваня Колева, която пострада тежко при падане в асансьорна шахта на ДКЦ 2 в Бургас, излезе от комата във вторник. Лекарите смятат, че най-страшното вече е минало и няма опасност за живота на жената. След тежкия инцидент в бургаската поликлиника съпругът на Ваня - Вълко Колев, очакваше най-лошото. Още в понеделник, минути след като жената бе извадена от асансьорната шахта, се заговори, че тя има прекъснат гръбначен мозък. За щастие подозренията се оказаха безпочвени.

След излизането от кома Ваня се подобрява с всеки изминал час. Тя си спомня всичко, няма проблеми с комуникацията и с паметта, но е леко объркана, разказаха лекуващите лекари.

Инцидентът стана, след като в понеделник сутринта 51-годишната бургазлийка Ваня Колева трябвало да заведе 1-годишното си внуче на детска консултация в поликлиниката в комплекс "Славейков". От няколко дни майката на детето била в болница след претърпяна операция и за малчугана се грижела бабата. След като детето било прегледано, тя решила да ползва асансьора за инвалиди, за да слезе до партера. Вратата се отворила автоматично. Жената бутнала количката напред, но вместо в асансьорната клетка пропаднала в дълбоката шахта. 1-годишното й внуче се отърва без наранявания, но Ваня изпадна в кома.

Две са основните версии за инцидента, по които работи прокуратурата - токов удар, причинил засядане на асансьора, и техническа повреда на подемника. Образуваното разследване е срещу неизвестен извършител. Юристи коментираха, че е

твърде вероятно да не се намерят виновни

ако се окаже, че инцидентът е станал вследствие на токов удар или късо съединение. "На нас никой нищо не ни е казал. Дори не са се обадили да се извинят. Опитваме се да разберем коя е фирмата, която поддържа асансьора, но и това се оказа "мисия невъзможна". Вече започвам да си мисля, че ги крият", каза съпругът на пострадалата Ваня. Според шефката на Медицински център-2 Емилия Драганова инцидентът е заради токов удар, който станал същия ден. Тя е категорична, че асансьорът е бил технически изправен и никога досега не е правил какъвто и да е проблем. "По принцип това не е асансьор, а подемник, предназначен само за хора с увреждания, инвалиди и пациенти, които се придвижват временно в инвалидни колички. Други лица нямат право да се качват", заявиха от ръководството на поликлиниката.

Асансьорът за инвалиди е бил монтиран в началото на 2011 г. от фирма "Сити тех". Проверени са всички документи по монтажа и поддръжката и до момента не са открити нередности. За последно съоръжението е било тествано преди 3 месеца. От техническия надзор в понеделник са

извършили щателна проверка на място

и са излезли със заключение, че асансьорът е абсолютно технически изправен. Последната версия за токов удар обаче също бе отхвърлена. От ЕВН-България заявиха вчера, че на 16 юни, когато стана инцидентът, не е имало нито токов удар, нито друго прекъсване на електроснабдяването към поликлиниката. "На 16 юни от 12,38 часа до 12,39 часа е извършено единствено оперативно 1-минутно превключване от диспечерския център на дружеството. Това е с цел обезопасяване на системата при извършване на технически дейности в трафопоста. Но тези дейности не представляват отстраняване на авария и нямат отношение към нормалното функциониране на съоръженията. Подаваното напрежение няма как да бъде фактор за поведението на асансьора", заявяват в извънредно изявление от ЕВН-България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай