Валери погубил сина си след кавга за ипотека

Мартин се хвърлил в политиката, бил сред най-дейните хора на Кунева във Враца

Валери погубил сина си след кавга за ипотека | StandartNews.com

Скандал за ипотека. Това е вероятната причина за двойното убийство, което потресе Враца. Собственикът на три хотела от веригата "Раде" в града Валери Луканов уби сина си Мартин и после си тегли куршума. Драмата се разиграла в горещите обедни часове в сряда. Точно в 12,53 ч овчар от село Згориград се обадил в полицията, че докато пасял добитъка, се натъкнал на труп на мъж. Няколко минути по-рано плажуващите около река Лева и басейна "Лидо Венеция", който е на метри от прохода Вратцата чули един изстрел. Работници от близката автокъща пък видели към 12,30, че Валери Луканов пристигнал с джипа си "Нисан Кашкай". Бизнесменът го оставил на поляната и се изкачил пеша на поляната над басейна. После проехтял изстрелът. Пристигналата на място оперативна полицейска група открила мъртвия хотелиер, пронизан с един куршум в сърцето. До трупа му е намерен пистолет "Макаров", както и гилзата от патрона. Луканов държал в лявата си ръка ключове от кола. Те били от нисана, на който е направен оглед, но

предсмъртно писмо не било намерено

Въпреки това криминалистите започнали разследване с водеща версия за самоубийство.
Още в началото му обаче се получил сигнал за още един труп. В 13,30 часа Лазар Луканов намерил мъртъв брат си в жилището им на третия етаж в къща на централната улица "Христанчо Матов" № 7. 25-годишният Мартин, който отпразнувал рождения си ден на 14 юли, лежал в локва кръв. Лазар звъннал първо на Бърза помощ с надеждата, че брат му може да бъде върнат към живота. Крещял неистово, че Мартин посинява, докато чакал спешните медици. Уви, те само констатирали смъртта на младия юрист. От полицията опровергаха първоначалната информация, че Мартин е разстрелян с три куршума в главата. Оказва че, че той е гръмнат в гръб, където имало две смъртоносни огнестрелни рани. След бързо разследване по горещи следи екипите от криминалисти установили, че патроните, с които е пронизан младежът, са от пистолет "Макаров" и че стрелецът е бащата Валери Луканов, който след убийството на сина си е сложил сам край на живота си.
Бизнесменът не е роден баща нито на Мартин, нито на Лазар. Момчетата са от първия брак на майка им Ана Луканова, но той ги осиновил и те носят неговата фамилия. Валери Луканов има леля в Германия и преди много години работел там. Така събрал първоначалния капитал, с който отворил хотелите си във Враца. В града минава за почтен бизнесмен, спокоен и уравновесен мъж. Бил здрав, в последно време имал единствено проблеми с вените. Тъй като няма свои деца, той се грижил за синовете на съпругата си като за собствени. Вкарал ги и в бизнеса си, който въртели заедно. Според съседи

преди около 3 г. се разделил с жена си

която има агенция за недвижими имоти. Тя останала да живее със синовете си в жилището на улица "Христанчо Матов", което навремето купила със свои пари. Валери Луканов пък се изнесъл в хотела си на улица "Ген. Леонов". Но не изолирал двете момчета от бизнеса. Лазар работел предимно като барман, а Мартин се заел с управлението. Тази пролет завършил право в Югозападния университет в Благоевград. Веднага се впуснал и в политиката. По време на кампанията за парламентарните избори бил пети във врачанската листата на партията на Меглена Кунева "България на гражданите". Във визитката си тогава се е представил като юрист, който се занимава с частно хотелиерство. Бил е един от най-активните членове на младежката организация, разкриват колегите му от местния щаб. Те са с прекрасни впечатления от него и са потресени от трагичната му съдба. Според тях той бил много деен и амбициозен, изключително работоспособен и пълен с идеи. Но те изключват категорично да е бил нахален и агресивен, за да предизвика някой да го убие. Най-малкото пък баща си.
В града обаче се шушука, че отношенията му с пастрока в последно време не били добри. Двамата често се карали, но продължавали да работят заедно. Мартин пък въобще не подозирал, че в сряда ще свърши брутално земния му път.

2 часа преди да бъде убит пуснал обява

че търси сервитьорка за заведението в хотел "Раде". Уговорил си среща с местен бизнесмен и се чул по телефона с баща си. Двамата са се срещнали. Те били забелязани да спорят шумно и да си крещят на пешеходния булевард "Никола Войводов" по обяд. Това много учудило хората, които до този момент са били с впечатлението, че са възпитани и спокойни. Според запознати с проблемите им Мартин искал да ипотекира един от хотелите и това взривило отношенията с баща му. По-улегналият бизнесмен смятал, че при тази криза, когато оборотите са малки, заемът ще ги съсипе. Младият бизнесмен обаче не бил съгласен с това и така явно подписал смъртния си акт.
Но дали това е истината за двойното убийство на този етап не може да се каже категорично. Разследването на трагедията не е приключило. Вчера хотелите и заведенията от веригата "Раде" не работеха. Все още не бяха разлепени некролози и не беше ясно кога ще са погребенията на сина и бащата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай