В Турлашко пекат три вида хляб за Коледа

В Турлашко пекат три вида хляб за Коледа | StandartNews.com

Жените рисуват картини от тесто, ваят кон, куче и бъчва с вино

В селата около българо-сръбската граница при Белоградчик, известни като Турлашка етнографска област, за Коледа се приготвят по три вида хляб. Първият е посветен на Бога-младенец и се нарича Божичняк или Боговица. Вторият - на къщата и домочадието, а третият е предназначен за коледарите. "За нас най-важен е хлябът на къщата", сподели Даниела Иванова от село Салаш. Дни преди Коледа тя и жените от селото споделят какви фигури от тесто ще изваят отгоре. Той заприличва на картина, която показва цялото богатство на дома. Най-напред правят къщата, а около нея редят животни - кон, куче, овца. Не пропускат да изобразят и лозето, а до него и бъчвата като символ на винарството, което всички практикуват.

В Турлашко на коледната трапеза задължително трябва да има боб, сарми, пълнени с ориз или уров - смляно жито, ошав, тиквеник, орехи. Поставят и няколко кулена царевица, чеснов лук, паничка с вино, жито, пепел от огнището, сол. Някога коледната трапеза била от слама, а днес слагат слама под масата. Всяко нещо на трапезата има своя смисъл - чупейки орехите, проверяват късмета си. Колкото ядката е по-плътна, толкова късметът е по-голям. Чесънът предпазва от зло, солта пази животните от болести, а пепелта хвърляли в хамбара, за да пази царевицата от главня.

Коледната трапеза задължително се кади. За кандило се използва ралникът, върху който слагали по няколко въглена от огнището. Кади най-възрастният член на семейството с движение от дясно на ляво, наподобяващо сеитба. След като всичко на трапезата е осветено, започва вечерята. Стопанинът взема Боговица и я вдига нависоко. "Толкова да е житото тази година", казва той. Първото отчупено парче се слага до иконата, останалото си е за всички на трапезата.

Сходни са обичаите и отвъд границата, твърди Даниела Иванова, която е посрещала Божич (Коледа) в намиращото се само на 5 км от Салаш сръбско село Ново корито. В него жените месят хляб, наречен Честница. Забъркват го с вода, донесена рано сутринта от извора. И те извайват върху него различни фигури - символи. Стопанинът го разчупва, като първото парче оставят за къщата, а второто - за пътника-странник. Едва тогава раздава погачата на семейството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай