В програмата на ГЕРБ: Санират без пари 2 години

В програмата на ГЕРБ: Санират без пари 2 години | StandartNews.com

София. Да се санират безплатно половината панелки в страната. Това е част от програмата на партията ГЕРБ в сектор "Енергетика", която ще бъде официално представена днес, научи "Стандарт". Два милиарда лева ще бъдат осигурени за енергийна ефективност за саниране на 50% от всички панелки в страната, е записано в документа. За целта ще се създаде енергиен фонд, който първите две години ще дава 100% безвъзмездно средства за смяна на външната изолация, щранговете и дограмата. След втората година същият този фонд ще изплаща 75% от нужната сума, а 25% от нея ще трябва да се събира от собствениците. В раздел "Енергетика" е записано още, че трябва да се удължи животът на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй". Отделно ще се избере изцяло нов състав на ДКЕВР, като със законодателни промени ще се носи персонална отговорност от всеки от членовете за колективните им решения. Ще има и административни облекчения при проектиране на битовата газификация. Експертите от партията смятат още, че трябва да се продължат проучванията за нефт и газ в Черно море в района на Силистар Терес. Ако там бъде отрит газ, то цената на тока може да падне с 35%, сочат анализите на експертите.

В социалната част на управленската програма експертите на Бойко Борисов са заложили на насърчаване на младежката безработица. Освен това в документа е записано, че се предвижда и реорганизация на системата за отпускане на инвалидни пенсии. Така по всяка вероятност ТЕЛК-овете ще минат към НОИ, а не както досега към здравното министерство. Всички издадени досега ТЕЛК решения пък ще бъдат изцяло ревизирани и ще се прекрати практиката за периодично явяване на хората, които имат необратими заболявания. 

В проекта за електронно правителство пък се предвижда единен регистрационен център, който да обедини регистрите на търговския регистър, на имотния, на ГРАО, на БУЛСТАТ и на МПС-тата.

В реформата на МВР и правосъдието е предвидено изготвянето на изцяло нов Наказателен кодекс, както и шефът на ДАНС да се назначава след предложение на Министерския съвет с указ на държавния глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай