В Мелник събраха 10 000 лв. за ремонт на изгоряла църква

В Мелник събраха 10 000 лв. за ремонт на изгоряла църква | StandartNews.com

Трябват още толкова пари, за да отвори врати храмът

Благоевград. Мелник събира средства, за да възстанови изгорял храм. Повече от 6 месеца митрополитската църква „Свети Никола" в най-малкия ни град не функционира и в нея не влизат миряни. В началото на юли миналата година късо съединение предизвика голям пожар в светата обител. Изпепелен е иконостасът, съсипани са царските двери и много икони в построената през далечната 1756 година църква.

„Ще са ни необходими поне 20 000 лева за възстановяването на храма. Това изчисли специална комисия, която направи оглед на щетите. Поставили сме кутии за дарения в другите църкви и в по-големите хотели в Мелник. Разчитаме на помощи на миряни и бизнесмени", заяви отец Димитър, който служи в храма, но от юли не е водил нито една служба вътре. Там не е стъпвал крак нито на молещи се поклонници, нито на любопитни туристи. Божият служител връща всички, които искат да влязат и да разгледат вътрешността на светата обител. „То е тъжна гледка, няма нищо за гледане. Всичко е опушено, потъмняло е от вилнялата огнена стихия. Трябва да се боядиса, но най-важно е да ремонтираме иконостаса, който е дълъг 4 метра и е висок 3 метра, както и дърворезбите", каза още отец Димитър.

Към момента са събрани 10 000 лева от местни жители и дарители от други населени места. Трябват още толкова, за да започне ремонтът напролет и храмът отново да отвори врати за миряни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай