В Бранковци палят свещи за изсечената си гора

В Бранковци палят свещи за изсечената си гора | StandartNews.com

Близо 50 души от малкото село Бранковци, община Грамада, се събраха в центъра на протест срещу изсичането на гората им. Те запалиха свещи за унищожените си имоти и седнаха на скара, хляб и вино като на помен за него безвъзвратно загубено. Протестът е организиран от ловната дружинка в селото. Ние най-добре знаем какво беше и как сега изглежда гората ни – изсечена е безогледно, каза председателят на авджиите Тони Вълков.

90% от горите на селото за частни. Кметският наместник Денчо Цеков съобщи, че млади мъже вземат от него удостоверения за наследници, ходят в земеделските служби и получават документи за собственост на горите. След това секат всичко наред. Преминават и в чужди имоти. Има жители на селото, които са имали, но вече нямат по 8 – 10 дка гори. Оставаме с впечатление, че се сече незаконно, защото тировете минават натоварени с дървесина само нощем.

При проверки секачите показвали разрешителни за сеч, издадени от частен лесничей. Само една група била задържана от нощни стражи с 10 куб. м незаконно отсечени дърва.

На 26 февруари проетстът се пренася пред сградата на горското стопанство във Видин. Ще се борим срещу незаконното изсичане и с протест в София. Искаме да запазим поне това, котео е останало от гората ни, обясни Тони Вълков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай