В царството на салатите

Да направиш добра салата е изкуство, а за да приготвиш съвършена, се иска гений.

В царството на салатите | StandartNews.com

Да направиш добра салата е изкуство, а за да приготвиш съвършена, се иска гений. Невъзможно е да се обхванат всички съставки, комбинации и начини за овкусяване на този върховен дар от природата към кулинарията. Салати се правят от различни видове фасул, картофи, безброй сортове марули, обичаните у нас краставици и домати, зеле в една или друга форма, патладжани, яйца, макарони, сирена, риба и какво ли още не… Ето няколко емблематични рецепти. Насладете им се!


Най-известната - Шопска

Необходими продукти: домати - 2 броя, зрели, червени, чушки - 2 брой зелена, краставици - 1 брой, лук - 1 глава, малка кромид, магданоз - за поръсване, маслини - 4 - 5 броя, по желание, сирене - 150 - 200 г., сол - 2 щипки, оцет - 1 с.л., зехтин - 1 - 2 с.л.

Начин на приготвяне: Нарежете лука на тънки полукръгове и го намачкайте с малко сол в голяма купа. По желание може да използвате и червен лук. Нарежете доматите и краставиците на парчета и ги прибавете към лука.
Чушките опечете, обелете и ги прибавете към салатата нарязани на малки ивици, след което и маслините. Разбъркайте салатата, посолете, залейте с дресинга от оцет и зехтин.
Натрошете сиренето върху зеленчуците, поръсете с накълцан магданоз, гарнирайте с маслина по средата и поднесете. Салатата е достатъчна за 3-4 порции.


Засищащата - Руска

Необходими продукти: 800 гр. картофи, 3 бр. моркови, 4 бр. кисели краставички, 200 гр. грах, 200 гр. шунка, 350 мл, майонеза, 1 ч.л. сол, 2 щипка черен пипер млян

Начин на приготвяне: Картофите се сваряват и оставят да се охладят. След което се обелват и се нарязват на кубчета. Отделно се сваряват морковите и се нарязват ситно, след като изстинат. Краставичките се нарязват заедно с шунката, отново на ситно. Грахът се изцежда от водата в консервата. Всички продукти се слагат в купа, разбъркват се с майонезата. Посоляват се на вкус и се поръсват с черен пипер. По желание, може да изстискате лимонов сок на финала, преди да сервирате. Добре е да постои салатата в хладилника, преди да сервирате.


Идеалната за лятото - Гръцка

Необходими продукти: домати - 2 - 3 бр., червен лук - 1 глава, краставици - 1 бр., чушки - 1 бр. зелена, гръцки маслини - 10 - 12 бр. каламата, сирене фета - 200 г, червен винен оцет - 1 с.л., зехтин - 5 - 6 с.л. студено пресован, риган - 1 ч.л. изсушен, морска сол

Начин на приготвяне: Измийте добре зеленчуците. Нарежете в подходяща купа доматите и краставицата на кубчета, почистете лука и чушката и ги нарежете на кръгчета. Смесете малко сол, зехтина, ригана и оцета и ги разбъркайте добре. Внимавайте със солта, тъй като сиренето Фета и маслините са солени. Гръцката салата винаги се сервира с фета сирене отгоре, поръсено с капки зехтин и изсушен риган. Прибавяте маслините и Фета сиренето отгоре и поръсете с дресинга.
Съвет: Нарязаното на кубчета сирене може предварително да се маринова за около 30 минути в дресинга.


Класическа Цезар

Необходими продукти: 1 салата айсберг, 2 филии бял хляб, 2 скилидки , 2 с.л. , 40 г пармезан
За дресинга: 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1 с.л. горчица, 2 с.л. сос Уорчестър, 1 лимон, 1/2 ч.ч. зехтин, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Салатата айсберг се нарязва на едро, може и да се накъса. Филийките хляб се режат на кубчета. Чесънът се смачква и се смесва със зехтина (2 с.л.) и сол. Крутоните се овалват в тази смес и се запичат в тиган.
Приготвяне на дресинга: яйцето трябва да е прясно. Вари се за 1 минута, като се запазва само жълтъкът. Скилидката чесън се пресова и се смесва с жълтъка, зехтина, горчицата, сосът Уорчестър и лимоновият сок. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Пармезана се настъргва. Всички продукти за салатата Цезар се смесват в дълбок съд и се разбъркват добре. Заливат се с дресинга и отново се разбъркват.

Свежо Табуле

Необходими продукти: магданоз - 1 голяма връзка, домати - 4 бр., среден размер, червен лук - 1/2 глава, пресен лук - 1 връзка, мента - 1 връзка свежа и малка, ако е голяма - 1/2 връзка, булгур - 70 г, рас ел ханут - 1/4 ч.л., кашерна сол - 1/2 ч.л., черен пипер - 1/2 ч.л. прясно смлян, лимони - сок от 1 бр., зехтин

Начин на приготвяне: Връзката магданоз се измива и подсушава. Нарязва се на ситно и се поставя в купа. Доматите се нарязват на кубчета и се прибавят към магданоза. Наситнява се на кубчета и червеният лук, прибавя се. Ментата се измива и подсушава, нарязва се на ситно и също се добавя към останалите продукти, също и пресният лук. Разбърква се и се оставя настрана.
С вряща вода се залива булгурът, колкото да го покрие, и се оставя да набъбне за около 15-20 мин. Трябва да бъде като пясък. Разбърква се с вилица, за да поеме добре течността. Към основната смес де прибавя и подправката Рас-Ел-Ханут, лимонов сок, и зехтин. Отгоре се изсипва и булгурът. Разбърква се и веднага се поднася със стръкче мента за разкош.


Пъстрата Капрезе

Необходими продукти: 300 г домати, 200 г сирене Моцарела
За дресинг песто: 30 г босилек, 150 мл зехтин, сол
Начин на приготвяне: Доматите се обелват и нарязват на шайби. Моцарелата се нарязва също на шайби. Счуква се босилека, зехтина и солта докато стане като пюре. Нареждат се домати, моцарелата върху тях се полива с малко количество от соса.ю


Любимата на всички Снежанка

Необходими продукти: кисело мляко - 2200 мл (или 770 гр. цедено кисело мляко), 600 гр свежи краставички, чесън - 4 скилидки, сол - 2 ч.л., зехтин - 60 мл., орехи - ядки 80 г, копър - пресен 1/2 връзка

Начин на приготвяне: Краставичките се обелват маха им се воднистата сърцевина и се нарязват на дребни кубчета. Прибавят се предварително изцеденото в марля кисело мляко (или 770 гр. цедено мляко), ситно нарязания копър, зехтина, счукания със солта чесън, смлените орехови ядки и се размесват добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай