Уволняват диспечер от Спешна заради смърт на жена

Уволняват диспечер от Спешна заради смърт на жена | StandartNews.com

Дежурният диспечер на Центъра за спешна медицинска помощ она София, който е бил на смяна в понеделник вечер, ще бъде уволнен. Проверка на Министерството на здравеопоазването е установила, че въпросният диспечер "се е държал непрофесионално и с поведението си е уронил общественото доверие в институцията", гласи съобщение на прецентъра на министерството.

Бързата реакция на ведомството и на директора на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев, са свързани с вчерашния инцидент, при който жена почина на улицата, докато чакаше лекарска помощ, която не пристигна на време. Свидетели на случката, раказват, че жената е припаднала внезапно на ъгъла на "Оборище" и "Кракра" малко след 18:30 ч.  Околните веднага се обадили за линейка.

По разказите на хората на мястото спешният екип дошъл след около 23 минути и само констатирали смъртта на жената. Докато чакат обаче, свидетелите се обадили отново на спешния номер и оттам диспечерка с грубо отношение им отговорила, че линейка няма и да дойде скоро.

"В момента, който пресичахме тази жена се свлече пред нас ето там. Беше жива, свлече се, аз я подхванах. Имаше още сърдечна дейност. Не беше контактна особено, успя да ми стисне пръста. Веднага се обадихме на спешния телефон. 10 минути след това се обадихме пак. Някаква жена много арогантно ни каза, че скоро няма да дойде екип. Екипите дойдоха доста по-късно, тоест някъде мисля, че на 23-тата минута да установят смъртта на жената, която не е страдала от заболявания, и може би можеше нещо да се направи за нея", каза пред БНТ Ана Топалова, очевидец на случилото се.

Справката, направена от Министерството на здравеопазването, показва, че първият сигнал е приет в 18.41 ч., а линейката пристига на мястото на инцидента в 18.55 ч. - след 14 минути. Екипът установява настъпила биологична смърт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай