Уроци за герои сред пушки

Уроци за герои сред пушки | StandartNews.com

Уроци за героите на Освобождението ни сред пушки, саби, униформи и бележници. Историци се нагърбиха в навечерието на 3 март да разкажат на стотици деца за силата на българския дух в залите на музеите. Така музеи и училища в цялата страна се включиха в кампанията на в. "Стандарт" за уроци по родолюбие.

С патриотични песни, приповдигнат дух и усмивки на лица шестокласниците от ОУ "Алеко Константинов" в Пловдив посрещнаха наследница на капитан Петко войвода Пенка Генева. Децата в захлас и с искрящи погледи слушаха сладкодумната дама, която им разказа за легендарния революционер. Момичетата и момчетата я засипаха с въпроси за къщите на капитан Петко войвода, които са виждали в Широка лъка и Чепеларе. Децата научиха, че във въпросните сгради той не е живял, а там са били разположени щабовете му. Децата искаха да знаят и за търканията му със Стефан Стамболов, както и защо се руши къщата му във Варна. Едно от децата пък пита кои са трите завета на кап. Петко войвода.

През това време в историческия музей в Хасково се проведе двоен урок по родолюбие.

Два четвърти класа от СУ "Св. сВ. Кирил и Методий" от село Конуш развяха трибагреника в Зала "Възраждане" по време на рецитал, посветен на 3 март, който подготвиха заедно с преподавателите си. Облечени празнично и с трикольора през рамо, учениците рецитираха възрожденски текстове, пяха патриотични песни на фона на картини. Своят урок по родолюбие учениците от село Конуш изнесоха пред дечицата от подготвителната група на ОДЗ "Зорница" в Хасково. "Това е Левски, а това е Ботев!", се чуваха възгласи от залата на доволни деца от забавачката, че са разпознали някои от снимките, които виждат на екрана. След края на миниспектакъла всички деца разгледаха експозицията в зала "Възраждане", където екскурзовод им беше лично новият директор на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев. Историкът им разказа за известния в Хасковския край хайдутин Ангел войвода, за поборника Нешо Брайков, който след Освобождението е и един от първите кметове на Хасково.

Учениците от 12 "б" клас на финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" в Добрич научиха по време на урока по родолюбие, как градът им е освобождаван 4 пъти от османско иго. В историческия музей те с изненада установиха, че Добруджа е регион, който най-силно е страдал по време на петвековното робство. Сред любопитните факти, свързани със свободата на българите, децата разбраха, че Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. е десетата поред между Руската и Османската империя. "Във всички 10 войни между двете големи империи 90 на сто от бойните действия между тях са се водили именно в земите на Добруджа", разказа уредникът Надежда Иванова. Децата научиха, че водачите на Априлското въстание - Захари Стоянов, Бенковски, Волов, са били въоръжени с пушки "Хенри Уйченстър", а четниците - с кремъклийки.

Първокласници и второкласници от плевенското училище "Христо Смирненски" също се включиха в урок по родолюбие в Панорамата. Повечето от тях за първи път разгледаха грандиозното платно, показващо третия щурм на Плевен, смятан за най-мащабното и кръвопролитно сражение за освобождението на града.

В Сливен научиха как император върна сабя

Как българите са помагали на руските военни, за боевете при Шипка, за оглушителния звън на камбаните в Търново, който не е бил чуван от 400 години. Тези истории научиха учениците от 6 "а" и 6 "б" клас на Природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен в урок по родолюбие в сградата на първата държавна текстилна фабрика на Балканския полуостров, чийто ръководител е бил сливналията Добри Желязков-Фабрикаджията. Лично директорът на Регионалния исторически музей в Сливен Николай Сираков в продължение на час разказва увлекателно за героите. Децата разбраха как руските воини са преминали Стара планина през зимата и един интересен факт - че по личната заповед на руския император Александър е върната сабята на пленения в Плевен турски генерал Осман паша. Николай Сираков показа и нещо любопитно. Оказа се, че в музея има адрес на турски военни, които са лекувани в руска болница. В този адрес турците благодарят за грижите на руските лекари и медицински сестри, обясни шефът на музея в Сливен. Шестокласниците поискаха да разберат повече за ролята на генерал Скобелев и получиха доста подробна информация. Този урок е по-различен и нямаме нищо против, ако и занапред водим подобни занятия, казаха децата.

Хлапета си правят селфи с опълченец

Селфи с опълченец си направиха второкласници от СОУ "Д-р Петър Берон" в Перник след техния урок по родолюбие в навечерието на 3 март. За снимката с малките ученици в Регионалния исторически музей позира членът на местното дружество "Традиция" Петър Велев. Пенсионираният миньор има съвсем като истинска униформа, в каквато са били облечени войниците от българското опълчение, участвали в решителната битка на връх Шипка от Руско-турската освободителна война. Той беше гост на урока на децата в музей, чрез който те се включиха в родолюбивата инициатива на вестник "Стандарт". Какъв празник е 3 март и кого почитаме на този ден на учениците разказа специалистът от музея Снежана Константинова. Хлапетата изгледаха с много интерес филм с възстановка на боевете на връх Шипка на Националното дружество "Традиция". След това децата научиха как са били облечени опълченците, какви са били оръжията им и отличията за героизма им. Възрастният мъж с неподражаем патос рецитира пред децата стихове за обесването на Васил Левски и за героите Христо Ботев, Раковски, Волов и Стефан Караджа. Регионалният исторически музей в Перник е домакин на уроци по родолюбие от началото на месец февруари.

"Героите на Шипка" без пари от Монтана до Добрич

Показват лентата с Апостол Карамитев, въртят и "Време разделно"

Филми за освобождението без пари ще се въртят днес на няколко места в страната. В Монтана след тържествената церемония по издигане на националния флаг в голямата зала на младежкия дом ще бъде прожектиран игралният филм "Героите на Шипка", в който участват български и руски актьори. Прожекцията е безплатна. Филмът е създаден през 1954 година по мотиви от стихотворението на Иван Вазов "Опълченците на Шипка". В актьорския състав зрителите ще видят личности от златното поколение на българския театър - Николай Масалитинов, Апостол Карамитев, Петко Карлуковски, Стефан Пейчев. Ролята на Сюлейман паша се изпълнява от великия Константин Кисимов. За филма "Героите на Шипка" Сергей Василев печели наградата за режисура "Златната палма" на филмовия фестивал в Кан.

"Време разделно" и първият цветен български филм, който след 1989 г. досега не е показван - "Героите на Шипка" ще се въртят през два часа в една от залите на Регионален исторически музей в Добрич на днешния празничен 3 март, обяви директорът на РИМ Добрич Костадин Костадинов.

Момичета, които ще участват в конкурса "Девойка Кюстендилска пролет-2016", пък ще подарят на жителите и гостите на Кюстендил 1000 български знамена.

Тържествата за 138 години от Освобождението в Благоевград ще започнат пред паметния знак на майор Иван Орлински. Десетки ще се съберат в градинката срещу централния вход на стадион "Христо Ботев" в 10,30 часа. На това място преди 138 години са посрещнати руските освободителни войски. Тяхната памет ще бъде почетена с полагане на венци и цветя. Ученици ще изнесат рецитал, който ще завърши със заветното "О, Шипка!".

Опълченци се биха срещу пашата в Бургас

Гръмовен грохот на пушки и героични викове огласиха бургаския площад "Св. св. Кирил и Методий". Поводът бе историческа възстановка на епичната битка за спасяване на Самарското знаме от 31 юли 1877 г. в Стара Загора.

Инициативата е организирана от Национално дружество "Традиция" със съдействието на Община Бургас. Пред изпълнения с деца, родители и учители площад едни срещу други се изправиха дружина на българското опълчение и отряд от Централната армия на Сюлейман паша, които показаха част от драматичните бойни действия, разиграли се непосредствено преди славната Шипченска епопея. Участниците във възстановката бяха с реквизит и костюми от периода на войната, което придаде още по-голяма автентичност на събитието. Децата имаха възможност да видят и да се снимат с оръжията, които са използвани при битката - пушки "Крънка", "Бердан 2" и "Шнайдер".

Боксьор на Путин у нас за 3 март

Световният шампион по бокс и депутат от управляващата партия "Единна Русия" Николай Валуев пристига в България. Той ще се включи в шествието на националистите по повод националния празник 3 март в София днес. Валуев каца в София по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров. По-късно боксьорът депутат ще се срещне с Кубрат Пулев в Боксовата академия "Пулеви". Валуев е член на комитета за спорт и работа с младежта към руския парламент. Бил е световен шампион по бокс в тежка категория от 2005 до 2007 г. и през 2009-та във версия Световна боксова асоциация.

Двойници на Ботев и Захари Стоянов влязоха в клас

Интерактивен урок по родолюбие се проведе във Враца по случай 3 март. Актьорът и учител Филип Филипов, превъплътен в образа на великия поет и революционер Христо Ботев, и режисьорът Искрен Красимиров, изиграл ролята на видния общественик Захари Стоянов, изнесоха урок пред възпитаниците на няколко училища. Заедно с тях бе и кметът на Враца Калин Каменов. "Целта на патриотичните уроци е децата да се докоснат до историческите личности и да се възпламени техният интерес към историята", каза градоначалникът. В навечерието на националния празник Каменов и заместниците му Мария Попова и Петя Долапчиева раздадоха 2500 знамена на деца от областния град и ги призоваха на 3 март гордо да развеят трибагрениците от балкона или прозореца в домовете си.

Дипломати рецитират Ботев

Полски дипломати рецитират стихотворението на Христо Ботев "Хаджи Димитър" по случай 3 март. Видеото, което е своеобразен жест към българите, е заснето на няколко емблематични места в столицата. В него участват представители на Посолството на Република Полша, Полския институт и Отдела за промоция на търговията и инвестициите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай